1. A túl sok édesség cukorbetegséghez vezet 

Önmagában nem, de ha a túl sok édességbevitel testsúly-emelkedéssel jár, akkor a cukorbetegség esélye jelentősen megnő.

2. Aki cukorbeteg, soha nem ehet cukrot

Nem igaz. Nincs egészségtelen élelmiszer, csak egyes élelmiszerekből kevesebbet és kevesebbszer lehet fogyasztani. Az sem mindegy, hogy melyik étkezésnél fogyasztjuk őket (pl. reggelinél a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukrokat) általában nem ajánlják). A normál testsúly elérése kiemelkedően fontos.

3. Ha a cukorbeteg vércukor eredményei jók, nem kell kontrollra járnia

Nem igaz. A cukorbetegség nem csak a vércukor értékek rendezéséből áll. Rendszeresen kell kontrollra járnia, hisz pl. újabb és újabb vércukorszint csökkentő gyógyszerek jelennek meg, amelyek pl. egyre kevesebb mellékhatással járhatnak. E mellett a cukorbetegséghez gyakran egyéb betegségek is társulhatnak, pl. szív-és érrendszeri betegség, magas vérnyomás betegség, vesebetegség, szemfenéki eltérések.

4. A cukorbetegség nem súlyos probléma, hiszen évtizedekig el lehet vele élni

Sajnos a kezeletlen cukorbetegség súlyos szövődményeket okozhat. Amennyiben a cukorbeteg vércukor szintje, testsúlya, vérnyomása és vérzsír szintjei rendben vannak, továbbá rendszeresen jár kontroll vizsgálatokra (pl. diabetológia, szemészet) akkor a beteg életminősége az esetek döntő többségében nem romlik az évek előrehaladásával.

5. Vannak, akiknél a magas vércukorszint normális

Egyes esetekben pl. idősebb-, több szövődménnyel rendelkező betegeknél, lehet az átlagos vércukor értéke kissé magasabb (HbA1c: 8%). Egyéb esetben azonban a HbA1c értékének célja 7%.

6. Ha a családban senki nem volt cukorbeteg, akkor mi sem lehetünk azok

Nem igaz. A 2-es típusú cukorbetegség (korábban nem inzulinfüggő vagy időskori cukorbetegség) kialakulásában a környezeti tényezőknek is fontos szerepe van a genetikai hajlam mellett.

Az 1-es típusú cukorbetegek (korábban inzulinfüggő vagy fiatalkori cukorbetegségnek nevezték) öröklődése jóval kisebb mértékű, mint a 2-es típusú cukorbetegeké.

7. Inzulinnal meggyógyítható a cukorbetegség

Nem igaz. A cukorbetegség nem gyógyítható, egy életen át tartó betegség, amely azonban a megfelelő kezelés hatására karbantartható.

8. Ha gyógyszert szedünk a cukorbetegségre, akkor bármiből, bármennyit ehetünk

Nem igaz. A gyógyszer szedése mellett mindenképpen fontos a diabetológus/dietetikus által ajánlott életvitel betartása (étrend, testmozgás, testsúly rendezése).

9. Csak egy kicsit magas a cukrom, ez nem árt!

Nem igaz. A diabetológus orvos által meghatározott vércukor célértéket mindenképpen ajánlott elérni pl. a szövődmények megelőzése miatt is.

10. Csak a szénhidrátokra kell figyelni, a kalória nem fontos

Cukorbetegek esetében különösen a testsúly-felesleggel rendelkező egyének esetében a szénhidrátok mellett az energia-, vagyis a kalória bevitel is fontos.

11. Kizárólag diabéteszes termékeket lehet fogyasztani

Nem igaz. A diabéteszeseknek készült élelmiszerek cukortartalma ugyan kevesebb, de akkor is bele kell számolni az adott étkezésbe. Nincs egészségtelen élelmiszer, csak egyes élelmiszereket, kevesebbet és kevesebbszer lehet fogyasztani pl. cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak.

12. Bármilyen „light” terméket ehetnek a cukorbetegek

A „light” termékek csökkentett zsír-, szénhidrát- és kalória tartalmúak. Vagyis a „light” élelmiszerek energiatartalma alacsonyabb, mint a nem „light”-os változatnak. Mindenképpen fontos a termék címkéjén megnézni, hogy van-e és ha van, akkor mennyi a termék szénhidrát tartalma, hisz akkor bele kell kalkulálni az adott étkezésbe.

Előfordul pl. joghurtok, sajtok esetében, hogy a „light” megnevezés nem a cukortartalomra, hanem a zsírtartalomra utal.

13. Szövődmények csak idősebb korban alakulhatnak ki

Nem igaz. A cukorbetegség szövődményeinek kialakulása szorosan összefügg a vártnál magasabb, illetve a kórosan alacsony vércukor értékekkel is. E mellett egyes, a cukorbetegséghez társuló szövődmények megelőzéséhez szükséges a vérnyomás-, a koleszterin- és a triglicerid- értékek rendezése is.

14. Aki cukorbeteg, annak inzulin injekcióra van szüksége

Ez csak az ún. 1-es típusú cukorbetegek (korábban inzulinfüggő vagy fiatalkori cukorbetegségnek nevezték) esetében igaz. A 2-es típusú cukorbetegek (korábban nem inzulinfüggő vagy időskori cukorbetegség) esetében ez nem igaz, mert életmód változtatással (étrend, mozgás) és a szükséges tablettás kezeléssel sokáig rendben tartható a betegek vércukor szintje. Amennyiben ez nem hozza meg a várt eredményt, akkor következik 2-es típusú cukorbetegek esetében az inzulin kezelés.

15. A szénhidrátok rosszak a diabéteszben szenvedőknek

Nem igaz. Nincs egészségtelen élelmiszer, csak egyes élelmiszerekből kevesebbet és kevesebbszer lehet fogyasztani. Az sem mindegy, hogy melyik étkezésnél fogyasztjuk őket (pl. reggelinél a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukrokat) általában nem ajánlják). A központi idegrendszer normális működéséhez a szénhidrátok fogyasztása feltétlenül szükséges.

forrás: diabeteszinfo.hu