Nap mint nap egyre többen vannak beoltva a COVID-19 ellen, nyitnak a teraszok és fokozatosan a többi hely is. Ezzel együtt számos kérdés merül fel arról, hogy a beoltottak számára milyen tevékenységek biztonságosak, és melyek nem azok. Ha például Ön és egy barátja be vannak oltva, jó ötlet-e zárt térben, maszk nélkül együtt tölteni az időt?

Mennyi ideig kell várnom, amíg védelmet nyújt az oltás?

Először is, mielőtt még fontolóra venné a barátokkal való összejövetelt, meg kell győződnie arról, hogy mind teljesen védettek, és kivárták az ajánlott időt ( a második oltást követően még legalább 2 hét) a maximális immunitás elérése érdekében.

Egyéb szempontok

A teljesen oltottak számára biztonságos, hogy más, szintén teljesen oltottakkal beltéren is maszk és fizikai távolságtartás nélkül találkozzanak. A szakértők szerint azonban más tényezőket is figyelembe kell venni.

Az egyik az, hogy Önnek vagy barátjának van-e olyan egészségügyi állapota, amely növeli a súlyos megbetegedés kockázatát, ha találkozik a vírussal. Ha ez a helyzet, ajánlott sokkal óvatosabbnak lenni. Ám ha egyaránt egészségesek, teljesen be vannak oltva, és egy jól szellőző helyiségben szeretnének találkozni,  nincs szükség a maszkra. 

Miért kell még mindig maszkot viselni és a távolságtartást gyakorolnia?

Amíg a lakosság többségét be nem oltják, mindenki számára fontos, hogy továbbra is tartsa be a közegészségügyi irányelveket, beleértve a fizikai távolságtartást, a maszk viselését és a helyes kézhigiéné gyakorlását, még akkor is, ha beoltották.  

Ennek oka, hogy továbbra sem ismert pontosan, hogy a beoltottak hordoznak-e még mindig életképes vírusokat és képesek-e továbbfertőzni más embereket. Amíg ez nem tisztázott, feltételeznünk kell, hogy még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy az oltottak továbbadhatják a vírust másoknak. Emellett a teljesen beoltottaknál is van valamennyi kockázata annak, hogy elkapják a vírust és megbetegednek. Noha például egyes vakcinák 95%-os hatékonyságúak, még mindig van 5 % kockázat a megbetegedésre.

A vírusnak új változatai is megjelentek, s a korábbi adatok azt sugallják, hogy bár a vakcinák védelmet nyújthatnak ezek ellen is, de lehet, hogy nem olyan hatékonyan. További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy egy-egy vakcina mennyire képes harcolni az új változatok ellen. 

Mikor térhetünk újra vissza a normális élethez?  

Természetesen mindenki számára fontos kérdés, hogy mikor lesz biztonságos a másokkal való olyan interakció, mint az a COVID-19 előtti időszakban volt. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, el kell érnünk a nyájimmunitást. Ehhez a lakosság 70 %-ának beoltása szükséges. 

Addig is fontos, hogy értékeljük az ezirányba történő haladás apró lépéseit, és és kellő óvatosak maradjunk! Ezért is fontos, hogy mindenki oltassa be magát, mikor sor kerül rá, hiszen csak így juthatunk el mielőbb a nyájimmunitásig és vissza a normális élethez.