A szívroham a nők körében is az egyik vezető halálok, ám a női szívinfarktus tünetei gyakran eltérnek attól, amit az infarktusról általában tudni szoktunk. Az eltérő tünetek miatt sokszor olyan kevésbé súlyos problémákkal tévesztik össze, mint a gyomorbetegség vagy hasfájás.

Kockázati tényezők

A nők szívinfarktus kockázata a klimax után jelentősen nő. Bár mindkét nemnél komoly kockázati tényező a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a 25 fölötti testtömeg-index (BMI), ezek – a menopauzától függetlenül – sokkal erősebben veszélyeztetik a nőket, mint a férfiakat.

Kutatások szerint növelik a nők infarktusának a kockázatát egyes autoimmun betegségek, az endometriózis, a PCOS vagy a terhességi toxémia is. 

Éppen ezért, ha több rizikófaktor által is érintett, vagy a családban előfordult már infarktus,  kiemelten fontos, hogy rendszeresen vegyen részt kivizsgáláson, különösen a menopauza után!  Az életmódváltás jelentősen csökkenti az infarktus kockázatát, ne feledje, sosem késő elkezdeni! 

Tünetek

Mellkasi diszkomfort érzet – A női infarktust sok esetben egyáltalán nem kíséri mellkasi fájdalom, vagy ha mégis, az általában nem erős, leginkább szorító diszkomfort érzés, és bárhol jelentkezhet a mellkasban, nem csak a bal oldalra koncentrálódik. Gyakori, hogy pihenés vagy alvás közben jelentkezik.  

Légszomj – Nyilvánvaló ok nélküli légszomj, zihálás, amihez mellkasi kellemetlen érzet is társulhat. Olyan érzés, mintha maratont futott volna, anélkül, hogy egy lépést is tenne. 

Kar-, hát-, nyak- vagy állkapocs fájdalom – Ez a fajta fájdalom gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Megtévesztő, hogy a fájdalom nem a mellkasra és a bal karra összpontosul, hanem a hátra vagy az állkapocsra. A fájdalom lehet fokozatos vagy hirtelen, és sokszor enyhül, mielőtt újból intenzívvé válik. 

Gyomorfájdalom – Sokan tévesztik össze a szívrohamot jelző gyomorfájást gyomorégéssel, vagy gyomorfekéllyel. Tipikus a lefelé hatoló hasi nyomás/teltségérzet, ami olyan, mintha egy elefánt ülne a gyomrán.

Hányinger, hányás – Már pár nappal az infarktus előtt is jelentkezhet. 

Hideg verejtékezés – A női szívroham gyakori tünete a stressz okozta izzadáshoz hasonló, hirtelen, erőteljes hideg verejtékezés. 

Kimerültség, szédülés, ájulás – Rendkívüli, indokolatlan kimerültség, még akkor is, ha egy ideje mozdulatlanul ül, vagy nem sokat mozgott. 

Alvási nehézség – A szívrohamot szenvedő nők fele tapasztal alvási gondot már egy héttel az infarktus előtt. Ne hagyja figyelmen kívül, ha nehezen, vagy egyáltalán nem tud elaludni, ha megfelelő mennyiségű alvás ellenére is kimerült, vagy ha szokatlanul sokat ébred az éjszaka során. 

Figyelmeztető jelek

A fent említett tünetek némelyike (légszomj, kimerültség, hastáji fájdalom) akár már hetekkel a szívinfarktust megelőzően, fizikai aktivitás nélkül, pihenés közben, vagy akár alvásból ébredve is és egyre erősödve jelentkezhet. 

Teendők

A nők általában hosszabb ideig várnak, mint a férfiak, mielőtt segítséget kérnek. Még akkor is, ha úgy gondolja, a tünetei nem olyan súlyosak vagy elmúlnak majd, túl magas a kockázat! 

Ha kellemetlen, mellkasi diszkomfort érzete van, különösen, ha a többi említett tünet közül egy vagy több kíséri, azonnal hívja a mentőket! Minden perc számít!