A tüdőrák vagy az infarktus veszélye mellett még rengeteg más betegséggel kell számolnia annak, aki dohányzik. Míg a komplikációk egy része több év alatt alakul ki, a dohányzás más hatásai azonnaliak. Ezek egy része bár nem halálos, de káros hatással van az általános egészségre.

Nem létezik olyan dohánytermék, mellyel biztonságos mennyiségű aceton, kátrány, nikotin vagy szén-monoxid jut a szervezetbe! Azok az anyagok pedig, amelyeket belélegez, nem csak a tüdejére hatnak, hanem az egész szervezetére

A cigaretta körülbelül 600 anyagot tartalmaz, melyek közül sok megtalálható a szivarban és a vízipipában is. Amikor ezek az összetevők égnek, több mint 7000 vegyi anyagot termelnek! Eme vegyi anyagok közül sok mérgező, és közülük legalább 69 hozható összefüggésbe a rákkal! Ráadásul a dohányzás a test bármely részén okozhat rákot! 

A daganatos halálesetek aránya Magyarországon 20 %-kal magasabb, mint az EU-ban, egyben a legmagasabb Európában. A magyarok között a legmagasabb a légzőrendszeri megbetegedésekben és a tüdőrákban (27%) elhunytak aránya, a leggyakoribb rákos halálok pedig a tüdőrák. 

 A dohányzás a leggyakoribb „megelőzhető haláleset”. Bár a dohányzás hatása nem biztos, hogy azonnali, a szövődmények és károsodások évekig tarthatnak. Jó hír, hogy a dohányzásról való leszokás számos hatást megfordíthat.

Központi idegrendszer 

A dohány egyik alkotóeleme, a nikotin, hangulatmódosító szer. Másodpercek alatt éri el az agyat, és egy ideig energikusabbá teszi az embert, valamint fokozza a dopamin termelést, így örömérzést, jó hangulatot okoz. Azonban a hatása gyorsan elmúlik, hiányérzetet vált ki, így fáradtnak érzi magát és még több nikotinra vágyik. Az újabb cigaretta megszünteti a nikotinhiányból eredő feszültséget, látszólag nyugtató hatású, pedig csak a nikotinhiány okozta nyugtalanságot oldja. 

A nikotin fizikai függőséget okoz, melyhez a szervezet hozzászokik. Nikotin hiányában elvonási tünetek jelentkeznek az első 24 órában és akár egy hónapig is tarthatnak. Ezek közé tartozik a szorongás, depresszió, fejfájás és az alvászavar is.  

Légzőrendszer 

Amikor belélegzi a füstöt, olyan anyagokat szív be, amelyek károsítják a tüdőt. Idővel ez különféle problémákhoz vezet. A gyakori légúti fertőzések mellett a dohányzóknál nagyobb a kockázata a krónikus, visszafordíthatatlan tüdőbetegségeknek, mint például:

  •  Emfizéma – a tüdőben lévő légzsákok elpusztulása
  •  Krónikus hörghurut – tartós gyulladás, amely károsítja a tüdő légzőcsöveinek nyálkahártyáját
  •  COPD – krónikus obstruktív tüdőbetegség 
  •  Tüdőrák 

A dohánytermékektől való elvonás átmeneti légúti kellemetlenségeket is okozhat, miközben a tüdő és a légutak gyógyulni kezdenek. Közvetlenül a dohányzásról való leszokás után a fokozott nyálkaképződés pozitív jele annak, hogy a légzőrendszer kezd helyreállni.

A dohányzó szülők gyermekei hajlamosabbak a köhögésre, zihálásra és asztmára, valamint a tüdőgyulladásra és a bronchitisre is!

Ínysorvadás

A fogak elvesztésének leggyakoribb oka. A dohányzás csökkenti a fogíny vérellátását, egészségét. Emellett a lerakódott fogkő alatt is felszaporodhatnak a baktériumok, gyulladást okozva.

Az ínyvérzés, az ínyduzzanat, az ínyen jelentkező apró hólyagok mind az ínygyulladás figyelmeztető jelei. Kezeletlen fogínygyulladás esetén a fog környéke megduzzad, az íny zsugorodni kezd, a fogak gyökere meglazul, és a fog kihullik. Dohányosoknak ezért kiemelten fontos a szájhigiénia!

Szív-és érrendszer 

A dohányzás károsítja a szív- és érrendszert. A nikotin szűkíti az ereket,  korlátozza a vér áramlását, ami idővel perifériás artéria betegséghez vezethet. A dohányzás emellett emeli a vérnyomást, gyengíti az érfalakat és fokozza a vérrögök kialakulását, ami növeli a stroke kockázatát. 

A dohányzás a dohányzóval élők egészségére is hatással van. A passzív dohányzásnak való kitettség komoly kockázatot jelent a nemdohányzók számára: növeli a stroke, a szívroham és a szívbetegség veszélyét is. 

Bőr, haj és körmök

A dohányfüstben található anyagok megváltoztatják a bőr szerkezetét, ami a korai ráncosodás mellett drámaian növeli a bőrrák kockázatát. Emellett a dohányzás növeli a gombás körömfertőzések valószínűségét, valamint fokozza a hajhullást, a kopaszodást és az őszülést is. 

Emésztőrendszer 

A dohányzás növeli a száj, a torok, a gége és a nyelőcsőrák kockázatát. A dohányosoknál magasabb a hasnyálmirigyrák aránya is. Még azoknál is, akik „nem tüdőzik le”, fokozott a szájüregi rák kockázata. 

A dohányzás az inzulinra is hatással van, növelve az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint annak szövődményeinek kockázatát. A diabétesz és a dohányzás együtt jelentősen megnöveli az érelmeszesedés kockázatát, ami súlyos esetben akár végtagamputációhoz is vezethet.

A fiatalok körében népszerű füstmentes dohányzás is okoz egészségügyi problémákat, ideértve a fogszuvasodást, az ínybetegségeket és a fogak elvesztését, valamint olyan súlyosabb betegségeket, mint a száj, nyelőcső és hasnyálmirigy rákja. Egyes e-cigaretták nikotin tartalma akár 20 szál cigarettáéval megegyező is lehet!

Reproduktív rendszer és szexualitás

A nikotin befolyásolja a nemi szervek véráramlását. Ez férfiaknál az erekciós problémák miatt a szexuális teljesítményt, nőknél pedig a hüvelyváladék termelését és az orgazmus elérésének képességét csökkenti. A dohányzás emellett férfiaknál és nőknél egyaránt csökkenti a nemi hormonok szintjét, ami a nemi vágy csökkenését és meddőséget is okozhat.

A női dohányosok körében gyakoribb a korai menopauza és a súlyos hőhullámok előfordulása.

A terhesség alatt történő dohányzás fokozza a vetélés, a koraszülés és a hirtelen csecsemőhalál kockázatát. Emellett a nő a méhen belüli oxigénhiány veszélye, ami fejlődési rendellenességet, növekedési problémákat, asztmát okozhat a babánál.  

Fontos

A dohányzásról való leszokás nehéz, de orvosa segíthet! Számos vénymentes és vényköteles gyógyszer létezik, amelyek segíthetnek a leszokásban. A dohányzásról való leszokásnak rövid és hosszú távú előnyei is vannak. Mivel a dohányzás a test minden szervét érinti, a leszokás a legfontosabb lépés egy hosszabb és egészségesebb élet érdekében.