A B.1.1.7 a koronavírus erősen fertőző brit mutációja, legijesztőbb tulajdonsága a hipergyors terjedés. Összehasonlítva a vírus más törzseivel sokkal gyorsabban terjed, és 55%-kal magasabb halálozási kockázattal jár. Idehaza a pozitív tesztek 95%-ában ma már a brit variáns van jelen, ez lett a domináns koronavírus törzs.

Mások a tünetek?

Többen tapasztalnak tüneteket azok közül, akik a brit mutációval fertőződnek meg, ám eltérő a leggyakoribb tünetek eloszlása. A brit variánst sokkal nehezebb teszt nélkül felismerni, ugyanis az eredeti koronavírus törzs legjellemzőbb tünetként emlegetett szag- és ízérzetvesztés sokkal ritkább a brit mutáció esetében.

Ugyanakkor a betegeknél gyakoribb a köhögés, a torokfájás, izomfájdalom és láz, mint az eredeti törzzsel fertőzötteknél, valamint fáradékonyabbak is. Ezen kívül 65%-kal magasabb a kórházba kerülés kockázata is.  

Valóban sokkal fertőzőbb?

A brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége is nagyobb, mint a korábban legszélesebb körben keringő törzs. Brit kutatók szerint a B.1.1.7 variáns 50-60% -kal fertőzőbb, mint az eredeti SARS-CoV-2 törzs. 

A PCR tesztek elemzése azt mutatja, hogy a brit variáns által fertőzött személyek szervezetében 10-20-szor több vírus van jelen, mint az eredeti törzzsel fertőzöttekében. Szakértők szerint feltételezhető, hogy azért kerülnek egyre többen – köztük fiatalok is – kórházba, mert a nagyobb vírusszámmal szemben kevésbé védettek. A brit mutáns valószínűleg azért is fertőzőbb, mert a betegekben több vírus termelődik, így könnyebben tudják átadni azt.

Úgy tűnik, hogy az egy beteg mintájában talált vírusmennyiség egyenesen arányos a betegség súlyosságával, emellett a B.1.1.7 nagyobb valószínűséggel fertőzi a gyermekeket is.  

Hatásosak a rendelkezésre álló vakcinák a B.1.1.7 ellen?

A Moderna és a Pfizer gyártói kijelentették, hogy oltóanyagaik 95% -ban hatékonyak a B.1.1.7. ellen, s bár nem ilyen mértékben, de a többi rendelkezésre álló oltás is nyújt valamennyi védelmet.

A mutációk megjelenése és terjedése ellen rövid távon egyértelműen az a legjobb módszer, ha az „eredeti” ellen védő vakcinákkal minél több embert minél gyorsabban beoltanak világszerte. Ez még kisebb hatásosság mellett is visszaszorítja a járványt, csökkenti a halálozást, a súlyos lefolyást, és ezzel a kórházak leterheltségét.

Hogyan védje magát a B.1.1.7. ellen?

Az alapvető közegészségügyi ajánlások változatlanok maradnak. Kerülje a nagy összejöveteleket, tartson távolságot a háztartásán kívül élőktől, fontos a kezek gyakori mosása, fertőtlenítése és az orrot és a szájat szorosan fedő arcmaszk viselése.

A fokozott védelem érdekében, különösen magas kockázatú helyzetekben, például zsúfolt buszon vagy egy forgalmas élelmiszerbolt sorában, a szakértők szerint a dupla maszk nagyobb fokú védelmet jelenthet.

Valószínű, hogy a jövőben további COVID-19 variációkkal is számolnunk kell, így fontos, hogy önmaga és az Ön körül lévők egészsége érdekében beoltassa magát!