A fűtés feltekerve, a pulóver felvéve, mégis fázik? Bár vannak, akik fázósabbak, a hideg kezek, lábak egészségügyi problémát is jelezhetnek. Íme, a leggyakoribb, háttérben meghúzódó okok.

Vérszegénység

Az állandó fázás oka gyakran a vérszegénység, ami akkor fordul elő, ha nincs elegendő egészséges vörösvértest ahhoz, hogy a testben mindenhova eljuttassa a szükséges oxigént. Mindez fáradtsággal, gyengeséggel, szédüléssel és légszomjjal is járhat. Gyakori tünete a fázás, különösen a kezeken és a lábakon. A vérszegénység a legtöbb esetben étrendbeli változtatásokkal, étrendkiegészítők alkalmazásával gyógyítható.

Pajzsmirigy alulműködés 

Akkor fordul elő, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, ami által túlságosan érzékennyé válhat a hidegre. Az állandó fázás mellett ízületei fájdalom, székrekedés, bőrszárazság és súlygyarapodás is jelezheti a betegséget, ám a tünetek jelentkezése akár évekig is eltarthat.

Raynaud szindróma

Ebben az esetben a kezekben lévő erek túlreagálják a hideget vagy a stresszt. A rendszerint néhány perctől akár egy óráig tartó roham során az erek beszűkülnek és korlátozzák a vérellátást. Ilyenkor az ujjak fehérré vagy kékké változnak, zsibbadnak és/vagy teljesen elérzéktelenednek, és szinte „jéghideggé” válnak. Amint a vér visszatér az erekbe, az ujjak „kiolvadnak”, ami bizseregésssel és/vagy fájdalommal jár.  A tünetek gyógyszerrel enyhíthetők, így a szövetkárosodás is megelőzhető. Súlyos esetben műtétre lehet szükség. 

Vesebetegség 

A cukorbetegség és a magas vérnyomás gyakran okoz vesebetegséget. Ilyenkor a vesék már nem tudják megfelelően megszűrni a vért, ami csökkentheti a testhőmérsékletet és fázással járhat. A vesebetegség a vérszegénységgel is összefügg, ami szintén okozhat fázást. A betegség kezelése enyhítheti az állandó fázást. 

Perifériás artériás betegség 

Gyakran előforduló érbetegség, amelyben a felhalmozódó lerakódások (plakkok) szűkítik artériákat, ezáltal csökken a végtagok vérellátása. 

Jellegzetes tünete, hogy az egyik láb sokkal hidegebb, mint a másik, görcsöl, fáj, zsibbad vagy gyenge is. Egészséges étrenddel, rendszeres testmozgással, a dohányzás elhagyásával gyakran kezelhető az állapot, de előrehaladottabb állapotban gyógyszerre, műtétre lehet szükség.

Anorexia Nervosa 

Olyan étkezési rendellenesség, amely drasztikusan csökkenti a bevitt kalóriamennyiséget és veszélyes soványságot okozhat.  A testzsír hiánya folyamatos fázást okozhat, különösen a kézben és a lábban. Mivel az állapot életveszélyes lehet, beszéljen orvosával, ha úgy gondolja, hogy Ön vagy hozzátartozója érintett.

Influenza 

Olyan vírus okozza, amely magas lázat, hidegrázást okoz, ami  fejfájással, izomfájdalommal, köhögéssel és gyengeséggel jelentkezhet. Különösen kisgyermekeknél és idősebb felnőtteknél veszélyes – számukra fontos az éves influenza elleni oltás az egészség megőrzéséhez. 

Perifériás neuropátia 

Ha a lábai fáznak, noha érintésre nem hidegek, az ennek az állapotnak a jele lehet. A tünet gyakran a lábujjaknál kezdődik, majd a lábszárat is érinti. Olyankor fordul elő, amikor egy sérülés vagy más egészségi állapot károsítja az idegeket. Gyakori oka a cukorbetegség, de fertőzés, máj- vagy vesebetegség, vitaminhiány, vagy mérgező vegyi anyagokkal való érintkezés is kiválthatja. 

B12-vitamin hiány

A B12-vitamin hiány vérszegénységet okozhat, ami állandó fázással járhat. Kiváló B12-vitamin forrás a csirke, tojás, és hal. A vitamin felszívódását egyes betegségek vagy gyógyszerek nehezíthetik. 

Vashiány

 Megfelelő mennyiségű vas nélkül “vashiányos vérszegénység” alakulhat ki, amely fázást okozhat. Okozhatja vérveszteség, helytelen étrend, vagy nem megfelelő felszívódás. 

Legjobb forrása a vörös hús, de a baromfiban, sertéshúsban és a halban is megtalálható. Húsmentes forrásai közé a borsó, szójabab, csicseriborsó és a sötétzöld leveles zöldségek. 

Hipopituitarizmus 

Akkor fordul elő, amikor az agyalapi mirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont. Ennek egyik tipikus tünete a hidegre való  érzékenység, a fázás és, hogy nehezen tud felmelegedni. További tünete a vérszegénység, az étvágytalanság és a fogyás. 

Gyógyszer 

Néhány gyógyszer mellékhatásként jelentkezhet fázás. A béta-blokkolók például szédülést, fáradtságot, émelygést, hideg kezeket és a lábakat is okozhatnak. Beszéljen orvosával a lehetséges gyógyszerváltásról vagy az adag csökkentéséről, ha ezt tapasztalja. 

Alkoholfogyasztás

 Bár elsőre úgy tűnik, felmelegít, mert kitágítja a bőr alatti vérereket, ám a testhőmérséklet csökken, amikor a szervezet vért von el a testtől, hogy felmelegítse a bőr felszínét. Az alkohol az agynak azt a részét is elnyomja, amely szabályozza a hőmérsékletet. Hideg időben ez vészes kihűlést, hipotermiát okozhat.