A só körülbelül 40% nátriumot és 60% kloridot tartalmaz. Általában ízfokozásra vagy tartósításhoz használjuk. A nátrium az optimális izom- és idegműködéshez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A kloriddal együtt ez is segíti a testet a megfelelő víz- és ásványianyag-egyensúly fenntartásában.

Alapvető funkciói ellenére a túl sok só fogyasztása mind rövid, mind hosszú távon kellemetlen következményekkel járhat. Mi történik a szervezetben, ha túl sok sót fogyasztunk egyetlen étkezés vagy nap alatt? Mi a sóban gazdag étrend hosszú távú hatása?

A túlzott sófogyasztás rövid távú hatásai

Az egyszeri – akár egyetlen étkezés során, akár egy nap alatt történő – túlzott sófogyasztás következményei:

Vízvisszatartás – A szokásosnál duzzadtabbnak vagy puffadtnak érezheti magát. Ennek oka, hogy a vesék meg akarják tartani a nátrium / víz sajátos arányát a szervezetben. Ehhez visszatartja a vizet, hogy kompenzálják a bevitt extra sómennyiséget. A fokozott vízvisszatartás duzzanatot, ödémát eredményezhet, különösen a kezekben és a lábakban, illetve átmeneti testsúlyemelkedést okozhat. 

Vérnyomás emelkedés – A sóban gazdag étkezés átmeneti vérnyomásemelkedést eredményezhet, bár ez nem mindenkinél jelentkezik. Kutatók szerint az ember sóérzékenységét olyan tényezők befolyásolják, mint a genetika és a hormonok. Az öregedés és az elhízás felerősítheti a magas sótartalmú étrend vérnyomásnövelő hatásait is. 

Intenzív szomjúság – A sós étkezés szájszárazságot vagy intenzív szomjúságot is okozhat, ami ivásra ösztönöz – a test így próbálja korrigálni annak nátrium-víz arányát. A szomjúság okozta megnövekedett folyadékbevitel miatt a szokásosnál többször vizelhet. Ugyanakkor, ha nem fogyaszt elegendő folyadékot nagy mennyiségű sóbevitel után, a szervezet nátriumszintje a biztonságos szint fölé emelkedhet, ami hipernatrémia néven ismert állapotot eredményezhet.

A hipernatrémia miatt a víz a sejtekből a vérbe jut, hogy a felesleges nátriumot hígítsa. Kezelés nélkül zavart, rohamokat, kómát és akár halált is okozhat. A hipernatrémia egyéb tünetei közé tartozik a nyugtalanság, a légzési és alvási nehézségek, valamint a csökkent vizeletürítés.

A túlzott sófogyasztás hosszú távú hatásai

A hosszú időn keresztül történő túlzott sófogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat: 

Emeli a vérnyomást – A kutatások szerint a sóban gazdag étrend jelentősen emeli a vérnyomást. Az elhízás és az öregedés tovább erősíti a sóban gazdag étrend vérnyomásnövelő hatását.

Növeli a gyomorrák kockázatát – Azoknál, akiknek az átlagos sófogyasztása napi 3 gramm, akár 68% -kal nagyobb a gyomorrák kockázata, mint azoknál, akiknél a sóbevitel napi 1 gramm. A só gyomorrákra gyakorolt ​​hatásának mechanizmusa nem teljesen ismert, de feltételezhető, hogy a túlzott sóbevitel fekélyeket és/vagy gyomorbél-gyulladást okoz, ami növeli a rák kockázatát.

Növeli a szívbetegségek és idő előtti elhalálozás kockázatát – A túlzott sófogyasztás emeli a vérnyomást, valamint az erek és az artériák merevedését okozza. Ezek a változások viszont a szívbetegségek és az idő előtti elhalálozás magasabb kockázatát jelentik.