Valószínűleg tudja, hogy a só, a stressz és a harag emeli vérnyomást. Azonban ezek mellett számos olyan dolog van, melyekről kevésbé ismert, hogy vérnyomás emelő hatásúak. Bár az ideiglenes “kiugrások” nem feltétlenül jelentenek problémát, a rendszeresen magas vérnyomás komoly károkat okozhat.

Hozzáadott cukor

Még a sónál is fontosabb vérnyomás emelő tényező a cukor, különösen olyan feldolgozott formában, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup. Azok az emberek, akiknek étrendjében sok a hozzáadott cukor, mind a vérnyomás felső, mind az alsó értékében jelentős növekedést tapasztalnak. 7 dl üdítő átlagosan 15 pontos szisztolés (a felső szám), és 9 pontos (alsó szám) diasztolés vérnyomás emelkedést okoz!

Magány 

Ez nem csak a barátok számáról szól – hanem arról is, hogy érezzük magunkat egy kapcsolatban. 4 év alatt a magányos emberek felső vérnyomásértéke több mint 14 ponttal emelkedik. Kutatók szerint ennek oka, hogy az elutasítástól és a csalódástól való folyamatos félelem megváltoztathatja a test működését. 

Alvási apnoe

Az alvási apnoében szenvedőknél nagyobb az esély a magas vérnyomás és egyéb szívproblémák kialakulására. Amikor alvás közben ismételten megszakad a légzés, az idegrendszer olyan vegyi anyagokat bocsát ki, amelyek emelik a vérnyomást. Ráadásul a beteg kevesebb oxigénhez jut, ami károsítja az érfalakat, és megnehezíti a szervezet számára a vérnyomás szabályozását. 

Kálium hiány

A veséknek a nátrium és a kálium egyensúlyára van szüksége ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű folyadék maradjon a vérben. Tehát akkor is lehet magas a vérnyomása, ha alacsony sótartalmú étrendet követ, de nem fogyaszt elég gyümölcsöt, zöldséget, babot, alacsony zsírtartalmú tejterméket vagy halat. A banán, a brokkoli, a spenót és más zöld leveles zöldségek is kiváló káliumforrásnak számítanak.

Fájdalom

A hirtelen vagy akut fájdalom felpörgeti az idegrendszert és megemeli a vérnyomást. 

Gyógynövények

Ginkgót, ginzenget, guaranát vagy orbáncfűt szed? A gyógynövény tartalmú kiegészítők emelhetik a vérnyomást és megváltoztathatják a egyes gyógyszerek – így a magas vérnyomás szabályozására szolgáló készítmények – hatását is. Kérje ki orvosa véleményét, mielőtt gyógynövény tartalmú kiegészítőt szedne, hogy megelőzze az esetleges gyógyszer interakciókat vagy egyéb problémákat! 

Pajzsmirigy problémák

Amikor nem termelődik elegendő pajzsmirigyhormon, a pulzus lelassul, és az artériák kevésbé rugalmasak. Az alacsony hormonszint emelheti az LDL “rossz” koleszterin szintjét, ami szintén merevítheti az artériákat. A vér a kemény ereken át gyorsabban áramlik, miközben nyomja az érfalakat és növeli a nyomást. Bár nem olyan gyakori, a túl sok pajzsmirigyhormon erősebb és gyorsabb pulzust okozhat, ami szintén növeli a vérnyomást.

Pisilnie kell

Egy vizsgálatban a szisztolés érték átlagosan 4, a diasztolés pedig 3 ponttal emelkedett azoknál, akik legalább 3 órán át nem mentek mosdóba. A magas vérnyomás kockázata az életkor előrehaladtával nő, ezért a pontos eredmény érdekében fontos, hogy a vizsgálatra  üres hólyaggal érkezzen. 

Nem szteroid gyulladáscsökkentők

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az aszpirin és az ibuprofen, növelhetik a vérnyomást. Bár az átlagos emelkedés csak néhány pont, egyes embereket sokkal jobban érinthet, mint másokat.

Orvosi rendelő

Az úgynevezett “fehér köpeny hatás” akár 10 ponttal magasabb szisztolés (felső szám), és 5 ponttal magasabb diasztolés (az alsó szám) vérnyomás emelkedést okozhat. Ennek oka valószínűleg a diagnózis miatti szorongás.

Dekongesztánsok

Az olyan összetevők, mint a pszeudoefedrin és a fenilefrin, szűkíthetik az ereket. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan mennyiségű vérnek kell kisebb helyet átjutnia. Ezek a készítmények a vérnyomás gyógyszerek hatékonyságát is csökkenthetik. Kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét az orrmelléküreg-problémák és megfázás elleni vény nélküli termékek kiválasztásában, ha magas a vérnyomása!

Kiszáradás

Amikor test sejtjeiben nincs elegendő víz, az erek összehúzódnak és a vesék is kevesebb vizeletet termelnek, hogy visszatartsák a folyadékot, illetve a szívedben és az agyadban lévő apró erek is összehúzódnak, ami emeli a vérnyomást.

Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátló eszközök olyan hormonokat használnak, amelyek szűkítik az ereket, így emelhetik a vérnyomást. Bár nagyobb valószínűséggel jelent problémát a 35 évesnél idősebb, túlsúlyos vagy dohányzó nők számára, mindenkinek érdemes 6-12 havonta ellenőriztetni vérnyomását. Az alacsonyabb ösztrogén adag közelebb tarthatja a vérnyomás értékét a normálishoz. 

Beszéd

Függetlenül attól, hogy fiatal vagy, vagy idős, minél magasabb a nyugalmi vérnyomása, annál magasabb lesz, amikor elkezd beszélni. A hatás néhány percig tart. A téma és az érzelmi tartalom is sokat számít.  

Antidepresszánsok

Az olyan gyógyszerek, melyek az agyi vegyi anyagokat (pl. dopamin, a noradrenalin és a szerotonin) célozzák, nemcsak a hangulatot, hanem a vérnyomást is megváltoztathatják. A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) például emelhetik, ha lítiumot vagy más szerotonint befolyásoló gyógyszereket is szed mellettük.