Az éjszakai izzadás, mely felébreszti álmából, és akár olyan mértékű, hogy le kell cserélnie a lepedőt, általában valamilyen egészségügyi állapottal függ össze. Ennek kezelése általában enyhítheti az izzadást is.

Pajzsmirigy túlműködés

Az izzadás és a hőérzékenység a pajzsmirigy túlműködés figyelmeztető tünete. A pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, és amikor túl sok hormont termel, a testhőmérséklet emelkedik, éhesebb vagy szomjasabb lehet. A magas pulzus, kézremegés, fáradtság, hasmenés és fogyás is tipikus tünet. 

Alacsony vércukorszint

Cukorbeteg? A vércukorszint alvás közben csökkenhet. Ezt okozhatja egy túlzottan aktív nap, vagy ha este tornázott, vagy ha későn vacsorázott. Az éjszaka jelentkező hipoglikémiát az inzulinhasználat vagy a szulfonilurea típusú gyógyszerek alkalmazása is kiválthatja. Ha a glükóz szintje 140 mg / dl-nél alacsonyabb lefekvés előtt, vagy ha néhány órán belül leeshet, kapjon be egy snacket.

Alvási apnoe

A betegséget az alvás közben fellépő, időszakos légzéskiesés jellemzi. Mivel a test ilyenkor nem jut elég oxigénhez, “harcolj vagy menekülj” módba válthat, ami izzadást vált ki. Minden alkalommal, amikor a légzésnek újból el kell indulnia, az izommunkát is jelent. 

Savas reflux

Nem csak a gyomorégés és a mellkasi fájdalom ébresztheti fel. A GERD-et nem sokat vizsgálták az éjszakai izzadás okozójaként, de az orvosok szerint lehetséges a kapcsolat. Tény, hogy kezelése gyakran enyhíti az éjszakai izzadást. Étkezzen többször kevesebbet, és ne egyen lefekvés előtt. Kerülje a savas refluxot kiváltó ételeket – például zsíros, sült vagy paradicsom alapú ételeket. Keresse fel orvosát, ha tünetei súlyosak vagy hetente többször fordulnak elő!

Limfóma

Számos rák okozhat éjszakai izzadást, de a leggyakoribb ezek közül a limfóma, amely a szervezet immunrendszerének egyes részeiben kezdődik (pl. nyirokcsomók, lép, csontvelő és csecsemőmirigy). A Hodgkin-limfómában szenvedők körülbelül negyede izzad éjszakánként, és hőemelkedésük is lehet. Az agresszív vagy előrehaladott non-Hodgkin-limfómában szenvedők éjszakai izzadása is gyakori.

Gyógyszerek

Sok gyógyszer okozhat éjszakai izzadást, beleértve a vény nélkül kapható lázcsillapítókat, mint az acetaminofen és az olyan nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint például az aszpirin és az ibuprofen. Egyes antidepresszánsok, a hormonpótló gyógyszerek és a szteroidok is  stimulálhatják a verejtékmirigyeket. Panasz esetén kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét. 

Tuberkulózis

A betegségben szenvedő emberek körülbelül fele izzad éjszaka. A súlyos, fájdalmas (esetleg véres) köhögés mellett tipikus tünet a láz, fáradtság, gyengeség és étvágytalanság.

Szorongás

A stressz, az aggodalom és a pánik nappal is okozhat izzadást, ezért nem meglepő, hogy a szorongás éjszaka is ugyanilyen hatást vált ki. A rémálmok is általában izzadással és szapora pulzussal járnak. Kérjen segítséget orvosától, ha ezek a zavarok folyamatosak vagy problémát okoznak az életében.

HIV

A fogyás, hasmenés, láz és duzzadt nyirokcsomók mellett a HIV pozitív embereknél rendszeres az éjszakai izzadás is.

Daganatok

A prosztatarák, a veserák, valamint a petefészkek és a herék daganatai éjszakai izzadást okozhatnak. Az előrehaladott pajzsmirigyrák és a hasnyálmirigy rákja szintén okozhatja. Az éjszakai izzadás a karcinoid szindróma klasszikus tünete, amelyet általában az emésztőrendszerben vagy a tüdőben található rák okoz.

Menopauza

A változókori hőhullámokat nehéz megkülönböztetni az éjszakai izzadástól. Azok a fiatalabb nők is tapasztalhatják, akiknél mindkét petefészket eltávolították, vagy akiknél kemoterápia miatt szűnt meg a menstruáció. Az éjszakai izzadás nagyobb valószínűséggel jelentkezik, ha emellett szorong, depressziós vagy ha alkoholt fogyasztott. 

Fertőzés

A fertőzések éjszakai izzadást válthatnak ki. Más ritkább fertőzések mellett leginkább a bakteriális endocarditis (a szív és a szívbillentyűk belső bélésének fertőzése) és osteomyelitis (csontfertőzések) okozhatják. 

Hogyan enyhítse? 

Az alacsonyabb hőmérséklet a hálószobában és a ventilátor használat a levegő keringtetésére enyhülést nyújthatnak. Használjon nedvességelvezető, gyorsan száradó lepedőt és hálóruhát. Kerülje a nem lélegző, szintetikus anyagokat. Ha nem tudja, mi okozza az éjszakai izzadásokat, vezessen naplót, amelyet megoszthat orvosával.