Kimerültség, légszomj, tompaság, tartós fájdalom, alvászavar – ezek a leggyakoribb tünetek, melyek akár még 6 hónappal a koronavírus fertőzés után is panaszt okoznak. 

A koronavírusos fertőzést követően egyre többen számolnak be hónapokig tartó, több szervet érintő tünetekről. A legújabb kutatások szerint a koronavírus 10 szervrendszerben 205 tünetet okoz, melyekből a betegséget követő 6 hónap múlva is még 66 tünet jelentkezhet! A betegek 65% ​​-a tapasztal a fertőződést követően legalább még fél évig koronavírusos tüneteket!

Elhúzódó Covid – ijesztő tünetek 

Leggyakrabban szűnni nem akaró kimerültségről, légszomjról és tompaságról számoltak be, de gyakoriak az olyan panaszok is, mint a fejfájás, ízületi-és izomfájdalom, álmatlanság, szívdobogás, légszomj, szédülés, egyensúly- és beszédproblémák, nem múló köhögés. A kevésbé gyakori tünetek közé tartozik az arcbénulás, az új allergiák jelentkezése, görcsrohamok, látás- és halláskárosodás, valamint hosszan tartó íz- és szagvesztés, valamint a szív, a tüdő, a vesék és a bél károsodása. 

Sokan számoltak be mentális egészségi problémáról, beleértve a memóriaproblémákat, depressziót, a szorongást és a logikusan gondolkodás nehézségét. 

A betegek mintegy 45% -a mondta, hogy továbbra is csökkentett munkaidőre van szüksége, míg 22% -uk egyáltalán nem tud dolgozni a folyamatos egészségügyi problémái miatt. A hosszú távú neurológiai tünetek még a kevésbé súlyos Covid-ban szenvedő betegek körében is gyakoriak. Egyelőre sajnos bizonytalanság övezi azt, hogy egyeseknél miért elhúzódó a betegség, vagy hogy mikor épülnek fel teljesen. 

Mennyire gyakori? 

A poszt-vírusos fáradtság vagy a poszt-vírusos köhögés jól dokumentált és gyakori. Úgy tűnik azonban, hogy a koronavírussal jelentkező tünetek sokkal hosszabb lefolyásúak, az érintettek száma is sokkal magasabb, valamint más fertőzéseknél súlyosabb és tartósabb tüneteket okoz. 

Jelenlegi kutatások szerint a kórházból elbocsátott betegek 87% -a tapasztalt még két hónappal később is legalább egyfajta tünetet! Felmérések szerint a felépült betegek fele a koronavírus fertőzés után még 10 héttel is folyamatosan fáradt, harmaduk pedig túl gyenge ahhoz, hogy visszatérjen a munkába.

Csak a súlyos Covid betegeket érinti? 

Úgy tűnik, nem. Az orvosok nem találtak kapcsolatot a fertőzés súlyossága és a fáradtság között. Az elhúzódó COVID-19 tünetei azoknál is megfigyelhetők, akiknél csak enyhe volt a betegség, és soha nem kerültek kórházba.  

Hogyan okoz a vírus elhúzódó betegséget? 

Konkrét válasz erre egyelőre még sajnos nincs. Előfordulhat, hogy bár a vírus a test nagy részéből kitisztul, továbbra is megbúvik néhány területen. 

A koronavírus közvetlenül fertőzi a test különböző sejtjeit, és túlzott immunreakciót válthat ki, ami ugyancsak károsítja a testet. Az egyik elmélet szerint az immunrendszer nem normalizálódik a Covid után, és a fertőzés megváltoztathatja a szervek működését is. Ez a tüdők esetében a legkézenfekvőbb, ha azok a betegség következtében hegesedtek. 

A koronavírus megváltoztathatja az anyagcserét is. Több esetben alakult ki a betegség következtében cukorbetegség, de az agyszerkezet is változhat, emellett véralvadási rendellenességeket okozhat és károsítja a vért szállító érhálózatot is. 

Tartós szervkárosodást okoz 

A folyamatos légszomj, köhögés, magas pulzus a tüdő vagy a szív tartós károsodásának tünete lehet, bár ez nem feltétlenül tartós. A tüdőkárosodás különösen gyakori azoknál, akik kórházi kezelést igényeltek. A kórházból elbocsátott betegek körülbelül fele 6 héttel később még mindig légszomjra panaszkodik, és ez az arány három hónap múlva is még 39%!  

Emellett fontos megjegyezni, hogy a betegek 78%-ánál az MRI-vizsgálatok kóros szerkezeti változásokat mutattak a szívben! Ezek a változások nem feltétlenül okoztak tüneteket, és idővel elmúlhatnak, de gyakoriak a betegség okozta máj- és a bőrproblémák is. 

Vándorló tünetek

Az elhúzódó Covid legfurcsább panaszegyüttese a tünetek vándorlása. Általános, hogy a tünetek egy fiziológiai rendszerben jelentkeznek, majd enyhülnek, csak azért, hogy egy másik rendszerben jelentkezzenek. Az elhúzódó koronavírusban szenvedők 70% -a tapasztalt változást a tünetek típusában, és 89% -a a tünetek intenzitásában. 

Minden korosztályt érinti

A tartós tünetek minden korcsoportban jellemzőek, beleértve a gyermekeket is, de úgy tűnik, a nők és az idősebbek kockázata magasabb. Kutatások szerint 18 év felett az egy hónapnál hosszabb ideig tartó tünetek kockázata az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik.  

Az oltás a legjobb védelem

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen. Bár előfordulhat, hogy miután megkaptuk a védőoltást, elkapjuk a vírust is, azonban tünetek és súlyos szövődmények megjelenése nélkül túlesünk rajta.

Kutatások szerint a jelenlegi védőoltások hatékonyan lépnek fel a vírus mutációi ellen is. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk az újabb variánsok széleskörű terjedését, a lehető legtöbb ember beoltására van szükség.