Tüsszög, szipog, és vacakul érzi magát? Ilyenkor tavasszal először allergiára gyanakszunk, különösen, ha korábban már tapasztaltuk. Allergia esetén az immunrendszer úgy reagál valamilyen ártalmatlan dologra, mint például a virágporra vagy a háziállat szőrére, mintha az veszélyt jelentene. A szervezetben ennek hatásár hisztaminoknak nevezett anyagok termelődnek, melyek tüsszögést, orrfolyást és könnyezést okoznak. Ám nem csak az allergia okozhatja ezeket a tüneteket!

Megfázás

A légúti allergia és a megfázás tünetei nagyon hasonlítanak egymásra. Mindkettő tüsszögéssel, orrfolyással vagy orrdugulással és fáradtsággal jár. Az allergiával ellentétben azonban a megfázást vírus okozza, így a betegséget – és annak tüneteit – továbbadhatja másoknak is. Emellet jelentős különbség, hogy a megfázás általában nem okoz szemviszketést, viszont járhat lázzal, ami allergia esetén nem fordul elő. A megfázás mindössze 3-10 napig tart, az allergia azonban egy egész szezonban vagy tovább is tarthat. 

Influenza

Akárcsak a megfázást, az influenzát is vírus okozza. A tünetek is hasonlóak: orrfolyás vagy orrdugulás, torokfájás és köhögés. Az influenza gyorsan jelentkezik, hidegrázással, izomfájdalommal, fáradtsággal, és néhány napig vagy tovább tartó magas lázzal is járhat. Ezek a súlyosabb tünetek csak ritkán jelentkeznek megfázás esetén, és soha nem társulnak az allergiához.

COVID-19

Az allergiához hasonlóan a koronavírus is okozhat szaglásvesztést és orrfolyást.  Más közös tünete nincs a két állapotnak! A COVID-19-et vírus okozza, és valószínűbb, hogy influenzának, vagy lázzal és köhögéssel járó megfázásnak tűnik. A COVID-19 légszomjat is okozhat, ami általában nem jellemző sem az allergiára, sem a náthára vagy az influenzára. 

Orrmelléküreg fertőzés

Kíváncsi, hogy allergiás vagy orrmelléküreg (sinus) fertőzése van? Az egyik megkülönböztető tünet a szemviszketés. A sinus fertőzés ritkán okoz irritált, könnyező szemeket. Egy másik tünet, amelyre figyelni kell, a sűrű, sárga vagy zöld takony, mely a sinus fertőzés jele, akárcsak a  láz, a fogfájás és a rossz lehelet. Ezek a tünetek nem hozhatók összefüggésbe az allergiával!

Hörghurut

Az allergia és a hörghurut közös fő tünete a köhögés. Hörghurut esetén a gyakori köhögés fehér, sárga vagy zöld nyálkaképződéssel jár, amit a beteg általában felköhög. Fáradtnak érezheti magát, amihez légszomj, láz, hidegrázás vagy mellkasfájdalom társulhat. A hörghurut megfázásként vagy influenzaként kezdődhet, de a dohányzás is okozhatja.

Torokgyulladás

A betegség legtöbb tünete a szájában és a nyakban jelentkezik. Ide tartozik a: 

• Torokfájás

• Fájdalmas nyelés

• Piros, duzzadt mandulák

Néha a torokgyulladás lázat, kiütést vagy testfájdalmat is okoz. Mindezek ellenére nem jár köhögéssel vagy tüsszögéssel! Mind a torokgyulladás, mind az allergia okozhat fejfájást, ám többnyire ez a két betegség nem hasonlít egymásra. A torokgyulladást baktériumok okozzák, nem pedig a túlzott immunreakció.

Orrsövény ferdülés

Az orrdugulás és az orron keresztüli légzés nehézsége az allergia jellegzetes tünete, de jelezhet orrsövény ferdülést is. Az orrsövény jellemzően középen helyezkedik el és egyenletesen osztja szét a két orrlyukat. Az orrszerkezet veleszületett, vagy sérülésből adódó egyenetlensége azonban az orrsövény ferdülését okozhatja. 

Az állapotnak olyan egyéb tünetei is lehetnek, mint például az orrvérzés és arcfájdalom, amelyek nem jelentkeznek légúti allergiák esetén. Az orrsövény ferdülés csak akkor igényel orvosi ellátást, ha más egészségügyi problémát is okoz, vagy negatív hatással van az életminőségre.

Asztma

Az allergia és az asztma gyakran együtt járnak. Azok a dolgok, amelyek kiváltják a légúti allergiát, például a pollen és a por, fellángolhatják az asztmát is, így mindkét betegség kezelésére ugyanazokat a kezeléseket használják. Az asztma és az allergia is köhögéssel jár, de az asztmás betegséghez az alábbi tünetek is társulhatnak: 

• Légzési nehézség

• Mellkasi szorítás

• Zihálás

Nem allergiás nátha

Ez az állapot sok tüsszögéssel, orrfolyással vagy orrdugulással jár.  Nagyon hasonlít a légúti allergiára, de nem az immunrendszer reakciója okozza, hanem az alábbiak valamelyike:

• Levegőszennyezés vagy erős szagok

• Néhány étel (különösen a fűszeresek) vagy ital

• Bizonyos gyógyszerek

• Az időjárás változása

• Egyéb fennálló egészségügyi problémák

Az allergia során tapasztalható szemviszketés és torokfájás erre az állapotra nem jellemző.