Az egészségtelen ételek, a testmozgás hiánya és a dohányzás gyakran vezetnek szívbetegséghez. A jól ismert magas vérnyomáson kívül azonban számos meglepő dolog is utalhat rá. 

Alvási apnoe

Ha a horkolást légzési szünetek szakítják meg, akkor előfordulhat, hogy az agy nem kap elég oxigént. Ilyenkor utasítja az ereket és a szívet, hogy keményebben dolgozzanak a véráramlás fenntartásában. Ez viszont növeli a magas vérnyomás, rendellenes szívritmus, stroke és szívelégtelenség kockázatát. Szerencsére az alvási apnoe kezelhető.

Sárgás-narancsos, hólyagos kiütések

A magas koleszterinszintnek súlyos következményei vannak, érelmeszesedéshez, stroke-hoz vagy szívkoszorúér-betegségekhez is vezethet. 

A leggyakoribb tünete a xanthelasma, ami a szem körül, főleg a belső szemzugban vagy a szemhéjakon jelentkezik kitüremkedő, sárgás foltok képében. A lerakódások sárgás-narancsos, hólyagos dudorokként, csomókként jelentkezhetnek a tenyéren, az ujjak között és a végtagokon. 

Gyenge markolás-erősség

A kéz ereje árulkodhat a szív egészségéről is. Kutatások szerint az erős markolási képesség a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával jár. Ha nehéz megmarkolnia egy tárgyat, akkor nagyobb az esély arra, hogy problémái vannak a szívével. Ugyanakkor a markolás-erősség javítása nem feltétlenül teszi egészségesebbé a szívet.

Sötét folt a körmök alatt

Ha nem ütötte meg az ujját vagy a lábujját, a köröm alatt rekedt kis vérpontok szívbélhártya fertőzésre (endocarditisre) utalhatnak.  Ezek a vérfoltok cukorbetegség esetén is jelentkezhetnek, mely állapotban 2-4-szer nagyobb a szívbetegség és stroke valószínűsége.

Szédülés

A szédülés gyakran annak a következménye, hogy a szív nem pumpál elég vért az agyba. A szédülés a rendellenes szívritmus, úgynevezett aritmia tünete lehet. A szívelégtelenség, vagyis a szívizom gyengülése szintén okozhat szédülést, ami a szívinfarktus kevésbé ismert tünete is.

Szexuális problémák

A szexuális gondok arra utalhatnak, hogy szívbetegsége van, és nagyobb a szívroham vagy a stroke kockázata. A merevedési zavart leggyakrabban a magas vérnyomással összefüggő keringési zavar vagy a koleszterin lerakódásból adódó érszűkület okozza. A keringési problémák a nőknél csökkentik a libidót és a szexuális élvezetet is.

A bőr színének megváltozása

A kék vagy szürke ujjak és lábujjak nem megfelelő vérkeringésre utalnak. Gyakran veleszületett szívelégtelenség vagy érszűkület okozza. 

Amikor a lerakódott koleszterin plakkok darabjai leválnak, majd elakadnak a kisebb vérerekben, véraláfutás-szerű, lilás elszíneződés jelenik meg közvetlenül a bőr alatt, a kezek belső oldalán és a talpakon is. 

Ínyvérzés

Nem teljesen ismert még az ínybetegség és a szívbetegség közötti kapcsolat oka, de tanulmányok azt sugallják, hogy az íny vérzése, duzzadása vagy érzékenysége szívproblémát is okozhat. Az egyik elmélet szerint az ínyből származó baktériumok bejutnak a véráramba, és gyulladásos folyamatokat indítanak el a szívben. Az ínybetegség, amely fogvesztést okozhat, növelheti a stroke kockázatát is.

Sötét bőrfoltok

Ezek a foltok, az úgynevezett acanthosis nigricans, a bőrredőkben és gyűrődésekben jellemzőek (a nyakon, a hónaljban és az ágyékban), és inzulin problémát jeleznek. Ha még nem kezelik inzulinrezisztenciával, metabolikus szindrómával vagy 2-es típusú cukorbetegséggel, keresse fel orvosát, hogy segítsen a vércukorszint szabályozásában és a szív védelmében. 

Légzési nehézség

A légszomj szívelégtelenség, rendellenes szívritmus vagy szívroham tünete lehet. Beszéljen orvosával, ha légzési nehézségei vannak, vagy ha fekvő helyzetben nehezen lélegezik. Hívja a mentőket, ha mindehhez mellkasi fájdalom is társul!

Lábdagadás

Általában akkor jelentkezik, ha hosszú ideig áll vagy ül, illetve terhesség alatt is gyakori. A folyadék felhalmozódása eredhet szívelégtelenségből és a lábak nem megfelelő vérkeringéséből is. A duzzadt lábakat olyan vérrög is okozhatja, amely megakadályozza a vér visszatérését az alsó végtagokból a szívbe. Azonnal hívja orvosát, ha a lábdagadás hirtelen jelentkezik! 

Fáradtság

Ne mindig fogja a rossz alvásra! A szívelégtelenség fáradttá és kimerültté teheti, mert az izom már nem pumpál elég jól ahhoz, hogy kielégítse a test szükségleteit. Figyeljen olyan egyéb tünetekre is, mint például a köhögés és a duzzadás, mivel a fáradtság és gyengeség több súlyos állapot figyelmeztető jele lehet, beleértve a vérszegénységet, a rákot vagy akár a depressziót is.