A magas vérnyomás a szívbetegségek leggyakoribb, megelőzhető kockázati tényezője.  Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a szisztolés vérnyomás értéke 130 Hgmm-nél, a diasztolés vérnyomás pedig 80 Hgmm-nél magasabb. 

Az életmódváltoztatás – beleértve az étrend módosítását is – nem csak a vérnyomást, de a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. A szívvédő étrend minden magas vérnyomásban szenvedő ember számára javasolt, beleértve azokat is, akik vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek. Bizonyos ételek – különösen a káliumban és magnéziumban gazdagok – bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatásúak. Íme a legjobb ételek magas vérnyomás ellen. 

1. Citrusfélék

A citrusfélék, erős vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. Olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel vannak tele, amelyek csökkentik a szívbetegségek kockázati tényezőit, és a magas vérnyomást is.

Mivel a grapefruit és a grapefruitlé megzavarhatja a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát, beszéljen orvosával, mielőtt rendszeresen fogyasztaná ezt a gyümölcsöt!

2. Zsíros halak

A zsíros halak kiváló omega-3 források, csökkentik a gyulladást és az ereket szűkítő vegyületek, az úgynevezett oxilipinek szintjét, ezáltal hozzájárulnak a vérnyomás optimalizálásához.

3. Zöld, leveles zöldségek

Tele vannak vérnyomást szabályozó tápanyagokkal, beleértve a káliumot és a magnéziumot. Magas vérnyomásban szenvedő embereknél az étkezéssel bevitt kálium napi 0,6 gramm növekedése a szisztolés vérnyomás 1,0 Hgmm-es és a diasztolés 0,52 Hgmm-es csökkenésével jár. 

A magnézium elengedhetetlen a vérnyomás szabályozásához is. Számos mechanizmus révén segít csökkenteni a vérnyomást, többek között természetes kalciumcsatorna-blokkolóként működik, blokkolva a kalcium szív- és artériás sejtekbe történő jutását, csökkentve az erek merevségét

4. Tökmag

A vérnyomás szabályozásában fontos tápanyagokat tartalmaz, beleértve a magnéziumot, a káliumot és az arginint (a nitrogén-oxid termeléséhez szükséges aminosav), amely elengedhetetlen az erek ellazulásához és a vérnyomás csökkentéséhez.

5. Bab és lencse

A bab és a lencse olyan tápanyagok gazdag forrása, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást (pl. rost, magnézium és kálium). Számos tanulmány bizonyította, hogy rendszeres fogyasztásuk csökkenti a magas vérnyomást.

6. Bogyósgyümölcsök

Gazdag antioxidáns források, beleértve az antocianinokat is (ezek a pigmentek kölcsönöznek élénk színt a bogyóknak). Az antocianinok növelik a vér nitrogén-oxid-szintjét és csökkentik az ereket szűkítő molekulák termelését, ezzel segíthetik csökkenteni a vérnyomást. 

7. Amaránt

Kutatások szerint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának napi 30 grammal történő növelése 8% -kal csökkenti a magas vérnyomás kockázatát.

Az amaránt olyan teljes kiőrlésű gabona, amely különösen magas magnéziumtartalommal rendelkezik. Egy csésze (246 gramm) főtt amaránt a napi magnéziumigény 38% -át biztosítja!

8. Pisztácia

A pisztácia sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a szív egészségéhez és a vérnyomás szabályozásához. Kutatások azt mutatták, hogy az összes dióféle közül a pisztácia bevitel van a legerősebb hatással mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésére. 

9. Sárgarépa

A sárgarépában magas az olyan fenolos vegyületek (pl. klorogén, p-kumarinsav és koffeinsavak) mennyisége, amelyek segítik az erek ellazulását, csökkentik a gyulladást, ami segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Egy tanulmány, amelyben 2195, 40–59 éves ember vett részt, megállapította, hogy a nyers sárgarépa-bevitel és az alacsonyabb vérnyomás jelentősen összefügg.

10. Zeller

A zeller ftalidoknak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek az erek ellazításában és a vérnyomás csökkentésében.

Ugyanaz a tanulmány, amely a nyers sárgarépa bevitelét csökkent vérnyomással társította, azt találta, hogy a főtt zöldségek közül a főtt zeller bevitele jelentősen összefügg a csökkent vérnyomással.

11. Paradicsom

A paradicsom sok káliumot és likopint tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a szív egészségére. A paradicsom- fogyasztás csökkenti a vérnyomást, és hozzájárul a szívbetegségek és a szívbetegségekkel összefüggő halálozás kockázatának csökkentéséhez.  

12. Brokkoli

A brokkoliban található flavonoid antioxidánsok segítik a vérnyomás csökkentését azáltal, hogy fokozzák az erek működését és növelik a szervezetben a nitrogén-oxid szintet. Azoknál, akik hetente legalább 4 adag brokkolit fogyasztanak, alacsonyabb a magas vérnyomás kockázata, mint azoknál, akik havonta egyszer vagy kevesebbszer fogyasztják.  

13. Görög joghurt

A görög joghurt tele van olyan ásványi anyagokkal, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást. Napi 3 adag tejtermék-fogyasztás a magas vérnyomás 13% -kal alacsonyabb kockázatával jár. 

14. Egyes gyógynövények és fűszerek

Bizonyos gyógynövények és fűszerek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek elősegítik az erek ellazulását. A koriander, a sáfrány, a citromfű, a fekete kömény, a ginzeng, a fahéj, a kardamom, az édes bazsalikom és a gyömbér mind bizonyítottan vérnyomáscsökkentő.

15. Chiamag és lenmag

A chiamag és a lenmag káliumban, magnéziumban, rostokban gazdag apró magvak. Napi 35 gramm chiamag fogyasztása azoknál is csökkenti a vérnyomást, akik vérnyomáscsökkentő gyógyszert szednek.  

A lenmag fogyasztása ugyancsak segíthet csökkenteni a vérnyomást, különösen akkor, ha teljes mag formájában 12 hétig vagy tovább fogyasztják. 

16. Cékla

A cékla és a céklazöld is magas nitráttartalmúak, segítik az erek ellazulását és csökkentik a vérnyomást. Már 250 ml céklalé, vagy 250 gramm főtt cékla fogyasztása is jelentősen csökkenti a vérnyomást.  

Összegzés

Az életmódváltás és az egészséges étrend jelentősen csökkentheti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát. A sötétzöld leveles zöldségek, bogyósgyümölcsök, bab, lencse, magvak, zsíros halak, citrusfélék és sárgarépa rendszeres fogyasztása segíthet elérni és fenntartani az optimális vérnyomásszintet.