A koronavírus vakcinákról rengeteg információ és tévinformáció kering a neten, melyekből nehéz eldönteni, minek higgyünk. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van a Covid-19 ellen. Mindegyik vakcina elégséges védelmet nyújt a vírus ellen, megakadályozza a betegség súlyos lefolyását és a szövődmények kialakulását. Ez lehetővé teszi, hogy minél gyorsabban történjen meg az országos szintű oltás, hiszen ez a feltétele annak, hogy visszatérhessünk a normális élethez, és a lehető legtöbb emberéletet tudják megmenteni. 

Az oltásnak semmi szövődménye nincs, és a legjobb megoldás a védettség megszerzésére. Egyetlen vakcinával sem kerül élő koronavírus a szervezetbe, így megbetegedést sem okoznak, ám a vírus fehérjéivel való találkozás immunreakciót vált ki, azaz a szervezetünk képes lesz védekezni egy esetleges fertőzéssel szemben. Az oltás után jelentkezhetnek különféle panaszok, de korántsem jár olyan súlyos tünetekkel, mint amit a koronavírus okozhat. Mindegyik oltóanyagot a felkar izomzatába adják, és a maximális védettség eléréséhez minden esetben 2 oltás szükséges. 

A koronavírus az egész szervezetet képes megbetegíteni, a tünetek pedig még akár fél évvel a fertőződést követően is jelentkezhetnek. Azok a legveszélyeztetettebbek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, így továbbra is fontos a meglévő alapbetegségek kontroll alatt tartása. Alapesetben a daganatos betegek, a magas vérnyomásban, az autoimmun és a cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a védőoltást, azonban minden esetben az oltóorvos dönt a páciens beolthatóságáról, az aktuális egészségi állapotát figyelembe véve.

Várható mellékhatások

Mindegyik vakcina okoz a beadás után enyhe, általános tünetekkel jelentkező oltási reakciót, mint a fejfájás, láz, fáradtság, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, izomfájdalom, bőrpír, kiütés, viszketés vagy hányinger. Előfordul, hogy a 2. oltás beadása után ezek a reakciók erősebbek, ez azonban természetes immunreakció, mely bármilyen más oltás után is előfordulhat.