A sétálás tökéletes sport, hiszen korosztálytól és edzettségi szinttől függetlenül számos egészségügyi előnye van.  Segít bizonyos betegségek megelőzésében, sőt meghosszabbíthatja az életét. Ráadásul könnyen beilleszthető a mindennapokba. 

Segít a fogyásban

A séta segít a fogyásban. A tényleges kalóriaégetés függ a: 

  • sebességtől
  • megtett távolságtól
  • tereptől (emelkedőn több kalóriát éget el, mint sima terepen) 
  • a testsúlytól 

Egy óra sétával a becsült kalóriaégetés így alakul: 

testsúly5.5 km/h – sík terep5.5 km/h – emelkedő
60 kg224 cal.354 cal.
70 kg267 cal.422 cal.
80 kg311 cal.490 cal.
90 kg354 cal.558 cal. 

Erősíti a szívet 

A napi legalább 30 perces séta körülbelül 19 százalékkal csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázatát. Ez a kockázat tovább csökken, ha növeli a napi séta időtartamát vagy távolságát. 

Csökkenti a vércukorszintet 

Étkezés után egy rövid, 15 perces séta hatékonyabban csökkenteni a vércukorszintet, mint a nap folyamán valamikor máskor egyetlen 45 perces séta. Ha teheti, legyen az étkezés utáni séta a napi rutin rendszeres része! 

Enyhíti az ízületi fájdalmat 

A séta védi az ízületeket, mivel erősíti az azokat támogató izmokat. Ezért az ízületi gyulladásban szenvedőknél csökkentheti a fájdalmat. A heti 8-10 km séta segíthet az ízületi gyulladás megelőzésében! 

Fokozza az immunrendszer működését 

A gyaloglás csökkenti a megfázás vagy az influenza kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány 1000 felnőttet követett nyomon az influenza szezonban. Akik napi 30–45 percet sétáltak mérsékelt ütemben, azok körében 43 %-kal kevesebb volt a felső légúti fertőzés, ha pedig megbetegedtek, csak enyhébb tüneteket tapasztaltak.

Energiafokozó, hangulatjavító

A séta fokozza az oxigén áramlását a testben, növelheti a kortizol, az adrenalin és a noradrenalin szintjét. Ezek azok a hormonok, amelyek segítenek az energiaszint emelésében. Emellett csökkenti a stresszt, szorongást és a depressziót, növeli az önbecsülést és csökkenti a társadalmi elszigeteltség érzését. Törekedjen 30 perc gyors sétára vagy más közepes intenzitású edzésre legalább a hét három napján. Ha nem fér bele az idejébe, vagy egyszerre soknak tűnik, három 10 perces sétára is fel lehet bontani!

 Meghosszabbítja az életet

A tempós séta 24 %-kal csökkenti az elhalálozás általános kockázatát. A kutatók a tempós séta és olyan tényezők összefüggését vizsgálták, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések.

Segíti a kreatív gondolkodást 

Kutatások szerint a szabadban történő sétálás utat nyit a gondolatáramlásnak, növeli a kreativitást! Legközelebb, ha elakad a munkában valami miatt, talán könnyebben megoldódik a probléma, ha sétál egyet rá. 

Hogyan kezdjen hozzá? 

Mindössze egy kényelmes cipőre lesz szüksége, de fontolja meg egy lépésszámláló vagy más fitneszkövető eszköz vagy alkalmazás beszerzését, hogy nyomon követhesse a napi lépéseit. Válasszon az életkorának és a fittségi szintjének megfelelő gyalogos útvonalat és napi lépéscélt. Legyen a célja reális! Ha a napi 20 perc séta kimerítő, legközelebb próbálkozzon csak 10 perccel! Növelje ezt fokozatosan, 2–5 perccel hetente. Miután elérte a célját, további napokat adhat hozzá, vagy ha nagyobb kihívásra vágyik, növelje a sebességet, vagy keressen egy útvonalat több emelkedővel.

A séta a zsúfolt napi rutinba is beilleszthető, ha a buszról egy megállóval korábban szál le, vagy az irodájától távolabb parkol, mint általában, és sétál a munkahelyéig. Nagyobb séta előtt melegítsen be majd a végén nyújtson a sérülések elkerülése érdekében. Mindig beszéljen orvosával, mielőtt új fitneszrutinba kezdene!