Az oltás a legbiztonságosabb módja a koronavírus elleni immunitás megszerzésének. Minden oltóanyag, amely Magyarországon elérhető, megfelelő mértékű, akár közel százszázalékos védettséget nyújt a betegség ellen, de csak abban az esetben, ha mind a két dózist megkapja a páciens. Csak így érhető el megfelelő mértékű védelem a betegség ellen! 

Miért szükséges a koronavírus elleni vakcinánál két oltást beadatni?

A védőoltások többségénél csak több oltás után alakul ki a védettség. Gondoljon a gyermekkorban kapott oltásokra, vagy a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni vakcinára! A COVID -19 oltások esetén is csak akkor lesz kellő a védettség és elég erős az immunválasz, ha mindkét oltást beadatja a páciens. 

Bizonyított, hogy a második oltás növeli a betegség elleni védekezést. Akinek csak egy oltása van, annál a védettség körülbelül fele annak, mintha mind a kettőt beadatta volna, azaz könnyen elkaphatja a betegséget, ami súlyos szövődményekkel, halálozással is járhat. Ennek ellenére itthon is sokan kihagyták a második oltást, amivel a saját egészségüket és másokat is veszélyeztetnek. Az oltás a tévhitekkel ellentétben nem okoz betegséget, mindössze átmenetileg némi oltási reakció alakulhat ki (gyengeség, fejfájás, láz), melyek sokkal enyhébbek, mint maga a betegség. 

Bár a koronavírus elleni vakcina nem jelent 100%-os védelmet, ha mégis megfertőződik, a betegség kevésbé súlyos lefolyású lesz, mintha csak egy oltással rendelkezne vagy oltatlan lenne! A 60 év alatti, mindkét oltást felvett személyek csak extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba! 

Mi történik a szervezetben a második oltás után?

Az első oltás megtanítja az immunrendszert arra, mit kell keresnie, majd a második oltással ez a megtanult immunválasz felerősödik. Ez biztosítja, hogy a kórokozó ismételt bejutásakor a testünk felismerje a vírust, és elpusztítsa azt. A második oltást követően jelentkező erősebb oltási reakciók is csak azt mutatják, hogy már az egész szervezet reagál arra, stabilabb immunitás alakul ki, mely a mutációk ellen is nagyobb és hosszabb távú védelmet jelent. Az antitestek mennyisége a második oltás beadása után akár a tízszeresére is emelkedhet, míg   egyetlen dózis nem biztosít olyan hosszan tartó immunitást, mint egy teljes oltássorozat. 

A második oltás csak abban a nagyon ritka esetben nem ajánlott, ha az első után súlyos allergiás reakció lépett fel. 

A mutációk veszélyei

Az oltás mellett szóló további érvet jelentenek a koronavírus új változatai, amelyekben olyan genetikai mutációk vannak, amik nehezebben észlelhetők vagy súlyosabb betegséget okozhatnak. 

A jelenleg gyorsan terjedő, különösen veszélyes és súlyos szövődményeket okozó Delta variáns dominanciája az egyetlen dózis által nyújtott alacsony védelmet a korábbinál még alacsonyabbra (kb. 30%) csökkentette. Ezért rendkívül fontos a második dózis beadatása, mely jelentősen növeli a súlyos betegségek kialakulásával szembeni védettséget. 

Miért fontos a harmadik oltás? 

A harmadik, megerősítő oltás nemcsak az új típusú koronavírus okozta COVID-19-betegség elleni védelmet fokozza, hanem jelentősen erősíti is az immunválaszt, és a szervezet védekező rendszerét. 

Az oltás hatására termelődő antitestek körülbelül 4-6 hónapig nyújtanak védelmet, ezt követően mennyiségük a védőérték alá (a korábbi 88%-ról 47%-ra) csökken, így – akárcsak sok más oltás esetében – szükség van egy harmadik, úgynevezett emlékeztető oltásra is. Ez felfrissíti az immunrendszer memóriáját, így a szervezet újra eredményesen fogja termelni az ellenanyagot. Hazánkban a második oltás után 4 hónappal már kérhető a harmadik, immunerősítő dózis.

A harmadik oltás különösen ajánlott a 60 év felettieknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és azoknak, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol sok emberrel találkoznak. 

A harmadik oltással rendelkezőknél a megbetegedés kockázata hatodára csökken, és ha meg is fertőződnek, általában enyhe vagy közepes lefolyású a megbetegedés, és csak elenyészően ritkán van szükség kórházi ellátásra. Ez utóbbi főleg az idős, vagy legyengült immunrendszerű betegeket veszélyezteti, ám a teljes körülő oltás még őket is nagy hatékonysággal védi attól, hogy intenzív osztályra kerüljenek! Mindezt fontos tudni a Delta variáns veszélyeinek ismeretében. 

Mi legyen a harmadik oltás? 

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kaphat, a szakmai ajánlások figyelembevételével döntik el. Erőteljesebb immunválaszt generál, ha a vektorvakcinára mRNS- vagy elölt vírust tartalmazó vakcinát adnak, és fordítva. Az oltási javaslat a következő: 

  • Pfizerre – Janssen /AstraZeneca/Sinopharm
  • AstraZenecára – Pfizer/Moderna/Sinopharm
  • Modernára – Janssen/AstraZeneca/Sinopharm
  • Sinopharmra – Pfizer/Moderna/AstraZeneca/Janssen
  • Szputnyik V-re – Pfizer/Moderna/Sinopharm  

Összefoglaló

Azokban az országokban a legalacsonyabb a koronavírus miatti halálozás, ahol a legnagyobb arányban oltották be a lakosságot! Akik két vagy három oltást kaptak, azoknál a halálozási mutatók nagyon alacsonyak, míg az oltatlanoknál/egy dózissal rendelkezőknél 124-szeres a koronavírus okozta elhalálozás gyakorisága. Minden lélegeztetőgépen lévő beteg oltatlan!

Bizonyított, hogy a koronavírus elleni vakcina:

  • csökkenti a COVID-19 fertőzés/terjesztés kockázatát
  • csökkenti a COVID-19-et okozó vírus súlyos betegségei és a halálozás kockázatát, beleértve a jelenleg keringő ismert változatokat is 
  • véd a koronavírus mutációi ellen (de legalább 2 dózis szükséges az erős és tartós védelemhez)

A járvány jelenlegi szakaszában a legbiztonságosabb a két oltás, majd a második után hat hónappal a harmadik oltás felvétele! Már az 5-11 éves gyermekek oltásához is megnyílt a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap. Az ő védelmük különösen fontos, hiszen napjaik jelentős részét közösségben töltik, ahol könnyen megfertőződhetnek!