Tüsszögés, köhögés, nátha – míg korábban sokan az őszi-téli időszakkal járó ártalmatlan tünetekként tekintettek rájuk, most, a koronavírus járvány alatt komoly aggodalmat okoznak.  A megfázás, az influenza és a koronavírus számos tünete ugyanis hasonló, és elsőre nehéz lehet megkülönböztetni őket. 

Koronavírus, megfázás vagy allergia?

Az egyik fő különbség, hogy a koronavírus tünete a légszomj, amely a tüdőgyulladás kialakulása előtt fordul elő.  Ezzel ellentétben az influenza vagy a megfázás általában nem okoznak légszomjat, kivéve, ha tüdőgyulladássá alakulnak.  

Az allergia általában krónikus betegség, azaz heteken, hónapokon vagy akár éveken át is fennáll. Nem okoz lázat vagy izom-és ízületi fájdalmat, de járhat zihálással, különösen az asztmás betegek esetében. Az allergia tünetei a környezettől függően változnak: por, pollen vagy állati eredetű szennyeződés esetén súlyosbodnak, míg a megfázás tünetei az időjárástól, a helytől vagy más környezeti tényezőktől függetlenül is fennállnak.

Koronavírus vagy influenza?

A COVID-19 nem influenza, azonban tipikus tünetei inkább hasonlítanak az influenzára (láz, köhögés, torokfájás, orr- vagy izomfájdalom, fejfájás, fáradtság), mint a megfázásra (orrfolyás, torokfájás, köhögés, enyhe fejfájás, tüsszögés, lázmentesség vagy alacsony láz, rossz közérzet). Koronavírus esetén a tünetek akár három hétnél is tovább tarthatnak. 

Az influenza és a COVID-19 megkülönböztetése nagyon nehéz. A láz, a testfájdalom, a köhögés, a tüsszögés mindkettőre egyaránt jellemző. A különbség leginkább abban jelentkezik, hogy koronavírus esetén gyakori a rendkívül magas láz, míg influenzánál ez nem jellemző hosszú távon. Emellett a koronavírusnál a köhögés sokszor szűnni nem akaró és légszomjjal jár, valamint előfordulhat hányás-és/vagy hasmenés és íz-és szagvesztés is. 

Az influenzaoltás egyfajta védettséget ad!

 Mivel az influenza oltás minimalizálja az influenza kockázatát, mindenkinek, de különösen a kiemelten veszélyeztetetteknek ajánlott beadatni. Az oltás amellett, hogy véd az influenza ellen, bizonyos fokú védettséget biztosít a koronavírusos betegek számára. Az influenzaoltás a kutatások szerint csökkenti a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményeinek kialakulási kockázatát, a betegek pedig kisebb eséllyel kerülnek kórházba!