Az ünnepi súlygyarapodás általános probléma. Már a karácsonyt megelőző készülődés időszakában is átlagosan 500 kalóriával többet fogyasztunk, mint máskor. Dietetikusok szerint a karácsonyi menü kb. 6000 kalóriát tartalmaz! Maga a vacsora ebből “mindössze” 1500 kcal körül van, a maradék kalóriabevitelt azok a sütemények, torták, szaloncukrok és bejglik jelentik, melyek ilyenkor egész nap kínálják magukat. Mivel a mozgás mennyisége is jelentősen csökken ilyenkor, a hízás elkerülhetetlen! A két ünnep közötti kalóriabevitel átlagosan 3 kg pluszt jelent! 

Jó hír viszont, hogy az ünnepi súlygyarapodás nem elkerülhetetlen! Tippjeink segítenek!

Legyen aktív

Az ünnepek alatt több a közös filmnézés is, ám az inaktivitás súlygyarapodáshoz vezet, különösen akkor, ha túlfogyasztás kíséri. Figyeljen a megfelelő mennyiségű mozgásra! Az ebéd utáni közös családi séta akár új hagyomány is lehet! 

Nassoljon tudatosan

Ha a sütemények könnyen hozzáférhető helyen vannak, nehezebb ellenállni nekik. Ezért szem előtt inkább az olyan egészséges nassolnivalók legyenek, mint a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak.

Figyeljen az adagok méretére

Az ünnepek beköszöntével gyakran szedjük púposra a tányérunkat, a nagyobb adagok pedig könnyen vezetnek hízáshoz. Használjon kisebb tányért, próbáljon odafigyelni az ésszerű mennyiségű adagokra és ne repetázzon!

Aludjon eleget

Akik nem alszanak eleget, általában éhesebbek, több kalóriát fogyasztanak és kevesebbet mozognak. Az alváshiány növeli az éhségért felelős hormon szintjét, ami magasabb kalóriabevitelhez vezet. Emellett a nem megfelelő alvás csökkenti az anyagcserét is.  

Kezelje a stresszt

A kortizol névre hallgató stresszhormon fokozza az étvágyat és a kalóriabevitelt, így elhízáshoz vezet. A meditáció, mélylégzés vagy a jóga segíthet az ünnepekkel járó stressz csökkentésében. 

Figyeljen a fehérje bevitelre

Az ünnepi ételek jellemzően szénhidrátban gazdagok, de alacsony a fehérje tartalmuk. Fontos azonban, hogy minden étkezéskor fogyasszon némi fehérjét is, ami elősegíti a teltségérzetet, így csökkenti a kalóriabevitelt. Az ajánlott fehérjeforrások közé tartozik a hús, a baromfi, a hal, valamint a bab és a quinoa is.

Összpontosítson a rostokra

A fokozott élelmi rost bevitel csökkentheti a teljes kalóriabevitelt, ami segít megakadályozni a súlygyarapodást az ünnepek alatt. Sajnos sok ünnepi ételből hiányzik a megfelelő mennyiségű rost, ezért figyeljen a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és magvak fogyasztára.

Korlátozza a desszertfogyasztást

Az ünnepi desszertek gyakran túlzott cukorfogyasztáshoz vezetnek, ami a súlygyarapodás egyik általános oka. Ne kóstoljon végig mindent, csak a kedvenceit! Fogyassza ezeket lassan, minden falatot kiélvezve – így kevésbé valószínű, hogy túlzásba esne.

Figyeljen a folyékony kalóriára

Az ünnepek alatt alkoholból és szénsavas üdítőkből is több fogy. Ezek azonban jelentős mennyiségű cukorral és üres kalóriákkal járulhatnak hozzá az étrendjéhez, ami súlygyarapodást okoz. Ezenkívül az alkoholfogyasztás növeli az étvágyat, ami szintén a hízás kockázati tényezője. 

Szabjon korlátokat önmagának

Az ünnepi szezonban sokaknak van “majd holnaptól kezdem” mentalitása, ami végül csak meghosszabbítja az egészségtelen szokásokat. Ha komolyan gondolja, hogy odafigyel a súlyára, hasznos korlátokat szabni magának és betartani az ételbevitelre vonatkozó céljait. Teljesen rendben van, ha nemet mond bizonyos ételekre és szokásokra, amelyek nem illeszkednek a céljaihoz és egészségesebb döntéseket hoz.  

Több tipp és trükk is segíthet abban, hogy súlytudatos maradjon az év ezen időszakában. Az általános diétás tippeken túl a legjobb, ha rengeteget mozog és korlátozza az ünnepi nasik bevitelét. Ha mindezt betartja, akkor az idei ünnepi szezonban nemcsak megakadályozza a súlygyarapodást, de még fogyhat is!