Az allergia sajnos egyre több gyermeket is érint, ám szerencsére több módszerrel is enyhíteti a tüneteit. Az allergiát kiváltó dolgok kerülése és a házi praktikák mellett ma már számos gyógyszer és gyógyhatású készítmény áll ehhez a rendelkezésünkre.

Borogatás

Az orrdugulás enyhítésére mossa gyakran a kicsi arcát, hogy eltávolítsa róla a polleneket. Ezután tegyen meleg borogatást az arcára – akár az orrára, akár a homlokára – oda, ahol leginkább érzi a nyomást. Hideg vizes borogatással a szem viszketése is enyhíthető. 

Szemcsepp

Nyugtassa a viszkető, száraz szemeket szemcseppel. Keresse a természetes könnyeknek is nevezett változatot! Ne használja a kifejezetten kivörösödött szemre való termékeket néhány napnál tovább, mert hosszú távon ronthatják a szemet! Ugyancsak enyhítik a szemviszketést és kivörösödést a vény nélkül kapható, antihisztamin szemcseppek. Kérdezze róla gyógyszerészét, és minden esetben kövesse a használati utasítást!

Sós víz

Az irritált orr esetén steril, sós vizet permetezhet a gyermek orrlyukába. Ez segít a pollenek és a por kiöblítésében és az orrváladék fellazításában. Gyógyszerésze segít megtalálni a gyerekek számára legideálisabb ilyen orrspray-t. 

Antihisztaminok

Ezek segítenek a viszketés, tüsszögés, orrfolyás és könnyező szemek kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Tabletta, folyadék vagy rágótabletta formában is kaphatók. Mivel ezek a gyógyszerek ​​álmosíthatnak, érdemes lefekvés előtt beadni őket.

Dekongesztánsok

Az allergia miatt eldugult orra próbáljon dekongesztánsokat használni. Tudnia kell azonban, hogy ezek a gyógyszerek felpörgethetik a gyermeket, vagy alvászavart okozhatnak, így jobb, ha nem használják túl sokáig. Tablettákként, folyadékként és spray-ként kerülnek forgalomba.  Egyszerre több allergiás tünet kezelésére orvosa javasolhat olyan gyógyszert, amely kombinálja a dekongesztánsokat és az antihisztaminokat.

Szteroidok

Orrfolyás? Orrdugulás? A vény nélkül kapható vagy vényköteles szteroid orrspray-k kiválóan kezelik ezeket a tüneteket. Ám ha az allergia súlyosbodik, az orvos javasolhatja, hogy néhány napig szteroid tartalmú tablettát vagy folyadékot alkalmazzanak a tünetek kontrollálására, míg az egyéb kezelések ki nem fejtik hatásukat. 

Allergia elleni oltás

Ha gyermeke állapota nem javul, vagy allergiája súlyos, az orvos allergia oltást javasolhat.  Ez segíthet abban, hogy gyermeke idővel kevésbé legyen érzékeny az allergiát kiváltó anyagra. Minden egyes oltással egy kis adag allergént kap, melynek célja az, hogy megkönnyítse a szervezet reakcióját, amikor kapcsolatba kerül ezekkel az allergénekkel a mindennapi életben.

Hogyan lehet kivédeni a szabadtéri allergéneket?

A pollen csúcsszezonban tartsa zárva az ablakokat. Gyermeke zuhanyozzon gyakran és azonnal cserélje át a ruháit, miután hazaér. 

Csökkentse a beltéri allergéneket is!

Ma már léteznek olyan speciális párna- és matrachuzatok, melyek segíthetnek távol tartani a poratkákat. Hagyja ki a szőnyeget és a függönyt az allergiás gyermek szobájából, ha teheti, mivel ezek sok port gyűjtenek. Ne takarítson, ha a gyerek a szobában van! Korlátozza a plüssállatok számát, a meglévőket pedig mossa  gyakran. Tartsa a háziállatot távol a hálószobától, és porszívózzon gyakran.