A közhiedelemmel ellentétben a várható élettartam sokkal inkább függ az ember életmódjától, mint a genetikájától. Az alábbi szokások bizonyítottan összefüggenek a hosszú élettel.  

Kerülje a túlevést! 

A hosszú élettartamról híres népcsoportok vizsgálata összefüggést mutat az alacsony kalóriabevitel és a hosszabb élettartam, valamint egyes betegségek alacsonyabb kockázata között. Sőt, a kalóriakorlátozás segít a testsúly és a hasi zsír csökkentésében, amelyek számos betegséget okoznak. Ugyanakkor a hosszú távú kalóriakorlátozás gyakran fenntarthatatlan, és olyan negatív mellékhatásokkal járhat, mint a testhőmérsékletet és a nemi vágy csökkenése. 

Az, hogy a kalóriakorlátozás lassítja-e az öregedést, vagy meghosszabbítja-e az életet, még nem teljesen ismert, további kutatásokat igényel.

Fogyasszon több dió- és mogyorófélét!

 A dió-és mogyorófélék fehérjében, rostban, antioxidánsokban és hasznos növényi vegyületekben gazdag élelmiszerek. Számos vitamin és ásványi anyag, például réz, magnézium, kálium, folát, niacin, valamint a B6- és E-vitamin kiváló forrásai. Több tanulmány kimutatta, hogy jótékony hatással vannak a szívbetegségekre, a magas vérnyomásra, a gyulladásra, a cukorbetegségre, a metabolikus szindrómára, a hasi zsírra, sőt, a rák egyes típusaira is. 

Kutatások szerint heti 3 adag fogyasztása 39% -kal csökkenti az idő előtti halálozás kockázatát!

Fogyasszon több zöldséget, gyümölcsöt!

A különböző gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék és bab fogyasztása több betegség kockázatát csökkenti, és segít meghosszabbítani az életet. A növényekben gazdag étrend összefügg az idő előtti elhalálozás alacsonyabb kockázatával, valamint a rák, a metabolikus szindróma, a szívbetegségek, a depresszió és az időskori elbutulás kockázatának csökkenésével. Ezeket a hatásokat a növényi élelmiszerek tápanyagainak és antioxidánsainak tulajdonítják. Ide tartoznak többek között a polifenolok, karotinoidok, a folát és C-vitamin. Vegetáriánus és vegán étrend esetén 12-15% -kal alacsonyabb a korai halálozás kockázata, valamint 29–52% -kal csökken a daganatos megbetegedések, a szív-, vese- vagy hormonokkal összefüggő megbetegedések előfordulása. 

 Maradjon fizikailag aktív!

A fizikai aktivitás egészségesen tart és éveket ad az élethez. Napi 15 perc testmozgás további 3 életévet jelenthet! Ezenkívül az idő előtti halálozás kockázata minden további 15 perc napi testmozgással 4% -kal csökken! 

Egy nemrégiben készült kutatásban 22% -kal alacsonyabb korai halálozást figyeltek meg azoknál, akik rendszeresen mozogtak, még akkor is, ha az kevesebb volt, mint az ajánlott heti 150 perc. Azoknál, akik betartják a 150 perces ajánlást, ez az arány 28%, míg akik ennél többet mozognak, 35%!  

A rendszeres testmozgás tehát növeli az élettartamot. A legjobb, ha sikerül heti 150 percnél többet edzenie, noha már kevesebb testmozgás is sokat segít! 

Ne dohányozzon!

A dohányzás akár 10 évet is elvehet az életéből, és a dohányzók háromszor nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt, mint azok, akik soha nem cigarettáztak. 

Ne feledje, hogy soha nem késő leszokni! Egy tanulmány szerint azok, akik 35 éves korukra leszoknak, akár 8,5 évvel is meghosszabbíthatják az életüket. Ezenkívül a dohányzásról való leszokás még 60 évesen is akár további 3,7 évet jelenthet!

 Mérsékelje az alkoholfogyasztást!

A rendszeres alkoholfogyasztás összefügg a máj, a szív és a hasnyálmirigy betegségeivel, valamint növeli a korai elhalálozás kockázatát. 

Ugyanakkor egyes kutatások szerint a mérsékelt borfogyasztás magas polifenol-antioxidáns-tartalma miatt akár némi védelmet nyújthat a szívbetegségek, a cukorbetegség, az idegrendszeri rendellenességek és a metabolikus szindróma ellen. Az ajánlott mennyiség maximális mértéke nők számára napi 1, férfiaknak napi 2 pohár bor!   

Legyen fontos a boldogsága!

A boldogság érzése jelentősen növeli élettartamot. Kutatások szerint a boldog emberek akár 18% -kal is tovább élhetnek, mint kevésbé boldog társaik. 

Kerülje a stresszt és szorongást!

A szorongás és a stressz megbetegíti az embert, így jelentősen csökkentheti az élettartamot. A stresszben vagy szorongásban szenvedő nők kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, stroke-ban vagy tüdőrákban, míg a korai halálozás kockázata háromszor magasabb a stresszes férfiaknál, nyugodtabb társaikhoz képest. Tanulja meg, hogyan csökkentheti a stresszt! Sportoljon, jógázzon, meditáljon, legyen ideje a hobbijára!

Éljen aktív társasági életet!

Kutatók szerint az egészséges társas kapcsolatok fenntartása akár 50% -kal is meghosszabbíthatja az életet. Már 3 kapcsolat is több mint 200% -kal csökkentheti a korai halálozás kockázatát! Kutatások szerint az egészséges társas kapcsolatok erősítik az immunrendszert, megelőzik a depressziót és összefüggnek a szív, az agy, a hormonális- és az immunfunkció pozitív változásaival, ami csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Az erős szociális kapcsolatok segíthetnek abban is, hogy kevésbé negatívan reagáljon a stresszre, ami ​​pozitív hatással van az élettartamra. 

Igyon kávét vagy teát!

 A kávé- és a teafogyasztás is összefügg a krónikus betegségek kockázatának csökkenésével. A zöldteában található polifenolok és katechinek csökkentik a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Hasonlóképpen, a kávé a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, valamint egyes rákos megbetegedések, az Alzheimer- és a Parkinson-kór alacsonyabb kockázatához kapcsolódik. Ezenkívül mind a kávé-, mind a teafogyasztóknál 20-30% -kal alacsonyabb a korai halálozási kockázata, mint az ezeket nem fogyasztóknál. 

Ne feledje azonban, hogy a túl sok koffein szorongáshoz és álmatlansághoz is vezethet, ezért ne lépje túl az ajánlott napi 400 mg-os határt! Érdemes megjegyezni azt is, hogy általában hat órába telik, amíg a koffein hatása alábbhagy. Ezért, délután már kerülje a koffeinbevitelt!  

Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás!

Az alvás elengedhetetlen a sejtek működésének szabályozásához és a test gyógyulásához. Egy nemrégiben készült tanulmány arról számolt be, hogy a hosszú élettartam valószínűleg összefügg a rendszeres alvási szokásokkal is (például lefekvéshez és ébredés ugyanabban az időben). 

Az alvás időtartama is fontos tényezőnek tűnik: a túl kevés és a túl sok is káros lehet. Az éjszakánként 5–7 óránál kevesebb alvás 12% -kal növeli a korai elhalálozás kockázatát, míg a 8–9 óránál hosszabb alvás akár 38% -kal is csökkentheti az élettartamot! A túl kevés alvás a gyulladást is elősegítheti, és növelheti a cukorbetegség, a szívbetegségek és az elhízás kockázatát. Ezek mind rövidítik az élettartamot. A túlzott alvás depresszióhoz, alacsony fizikai aktivitáshoz és olyan nem diagnosztizált egészségi állapothoz köthető, amelyek mind negatívan befolyásolhatják az élettartamát.  

Összefoglalás

Úgy tűnhet, hogy a hosszú élet nem rajtunk múlik, de sok egészséges szokás vezethet érett öregkorhoz. Ide tartozik a kávé- vagy teafogyasztás, a testmozgás, az elegendő alvás és az alkoholfogyasztás és dohányzás csökkentése. Ezek a szokások együttvéve hozzájárulnak az egészséges, hosszú élethez.