50 év felett egyes betegségek hirtelen és fájdalmasan jelentkeznek. Azok a fájdalmak és kellemetlenségek, amelyek miatt fiatal korában nem igazán aggódott, most komoly problémákat jelezhetnek.

Szívroham

Egy 50 éves férfinak 50%-os kockázata van arra, hogy valamilyen szívbetegsége legyen. A szívinfarktus leggyakoribb jelei a mellkasi fájdalom, a légszomj és a hát, a váll vagy a nyak fájdalma. Emellett izzadhat, szédülhet és hányingere is lehet. Kisebb a kockázata, ha egészséges testsúlya van, nem dohányzik és rendszeresen mozog.

Stroke

Ilyenkor a vér nem jut el az agy egyes részeihez, és ezeken a részeken az agysejtek elpusztulnak.  Azonnal kérjen segítséget, ha hirtelen gyengeséget vagy zsibbadást érez az arcában, a karjában vagy a lábában, ha zavart, vagy problémája van a beszéddel. Csökkentheti a stroke kockázatát, ha kordában tartja a vérnyomását, odafigyel a koleszterinszintjére, egészséges étrendet fogyaszt, kezeli a stresszt, rendszeresen mozog és leszokik a dohányzásról.

Aneurizma

Azokkal az életmódbeli változtatásokkal, amelyeket a szívbetegség és a stroke kockázatának csökkentése érdekében hajt végre, csökkenti az aneurizma valószínűségét is. Az aneurizma tulajdonképpen a verőereken kialakuló tágulat, amely az agyi ereket is érintheti., Amikor az ér megreped, a kiáramló vér miatt az agyban megnövekszik a nyomás, ami hirtelen jelentkező, elviselhetetlen fejfájást okoz, gyakran émelygés, hányás, nyakfájás, kettős/homályos látás, extrém fáradtság és fényérzékenység kíséretében. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mindenképpen forduljon orvoshoz!

Epekő

A máj által termelt epe jelentős része víz, amiben koleszterin, epesavak és egyéb anyagok vannak, melyek a máj méregtelenítése során keletkeztek. Ha ezek aránya felborul, az epe besűrösödik, és kövek csapódhatnak ki belőle. Méretük a homokszemtől a golflabdáig terjedhet, és súlyos fájdalmat okozhatnak a felhasban, a jobb bordaív alatt, a hátba vagy a vállba sugározva. Kialakulásának kockázata fokozott az elhízottak, a cukorbetegek, a májzsugorban és Crohn-betegségben szenvedők körében.  

Akut hasnyálmirigy gyulladás

Leggyakoribb kiváltó oka az epekő vagy a túlzott alkoholfogyasztás és a magas triglicerid- és kalciumszint. Súlyos gyomorfájást, hányingert, hányást és lázat okoz, és életveszélyes lehet. Azonnal forduljon orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak. 

Csonttörések

Bármely életkorban előfordulhatnak, de a csontok az életkor előrehaladtával törékennyé válhatnak, és nagyobb valószínűséggel törnek el. Az osteoporosis néven ismert csontritkulás különösen gyakori az idősebb nőknél. A kalcium és a D-vitamin elősegítheti az állapot lassulását vagy a rosszabbodást, egyes gyógyszerek pedig a csontok megőrzésében, vagy akár újjáépítésében is segíthetnek.

Retina leválás

A retina egy vékony, fényérzékeny ideghártya a szemben, amely a fényt elektromos impulzusokként továbbítják az agyba, ahol képi információvá alakul. Mivel leginkább a szemben uralkodó belső nyomás simítja oda az alapját képező többi réteghez, viszonylag könnyen leválhat az alatta lévő rétegről. 

Ennek tünete az úszó foltok vagy fényvillanások formájában jelentkező látászavar.  Kezeletlen esetben az állapot romlik és véglegesen elveszítheti a látását. Gyakoribb azoknál az embereknél, akik nagyon rövidlátók, vagy szürkehályog-műtéten vagy más szembetegségen estek át.

Vesekő

Ezek általában a vesében képződő kalciumból alakulnak ki. Gyakran észrevétlenül távoznak a testből, de a nagyobbak távozása rendkívül fájdalmas lehet, vérzést vagy fertőzéseket okozhatnak, és gátolhatják a vizelet áramlását. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás segíthet megelőzni a kialakulását. 

Tüdőgyulladás

 50 év felett nagyobb a kockázata a baktériumok által okozott tüdőgyulladásnak. Az úgynevezett pneumococcusos tüdőgyulladás életveszélyes lehet. Idősebb emberek nagyobb valószínűséggel kapják meg, mert a test immunrendszere az életkor előrehaladtával gyengül. Létezik azonban rá oltás, ami mindenkinek javasolt 65 év felett.

Gerincferdülés

Lassan fejlődő állapot, hirtelen jelentkező tünetekkel. Ez akkor történik, amikor a gerincvelőt és más idegeket tartó gerinccsatorna szűkül, általában ízületi gyulladás miatt. Az idegek beszorulhatnak vagy összenyomódhatnak, ami fájdalmat, zsibbadást vagy görcsöket okozhat a hát alsó részén vagy a nyakban. Kezelhető gyógyszerekkel vagy fizikoterápiával, vagy súlyos esetekben műtéttel.

Köszvény

Ez az állapot hirtelen fájdalomként és duzzanatoként jelentkezik az egyik ízületben, gyakran a nagy lábujjban. Olyan ízületi gyulladás, amelyet a húgysav felhalmozódása okoz a szervezetben. Növeli a kockázatát, ha bizonyos gyógyszereket szed magas vérnyomás ellen, túl sok vörös húst, alkoholt fogyaszt, vagy elhízott. 

Tüdőembólia

Ilyenkor egy vérrög elakad a tüdőben lévő egyik érben. 50 év felett a kialakulásának kockázata nő.  Mivel súlyos állapotról van szó, kérjen gyors orvosi segítséget, ha mellkasi fájdalma, hirtelen fellépő légszomja és szédülése van. Véres köhögést, lábfájdalmat, valamint kékesen elszíneződő bőrt is okozhat. A vérrög gyakran a lábból indul, így korai jele lehet az egyik vádli duzzanata vagy fájdalma. Ha szívbetegségben szenved vagy nemrégiben műtéten esett át, vagy hosszú ideig egyhelyben ült (például repülőgépen vagy autóban), fokozott a kockázat.