A koronavírus és az influenza tünetei hasonlóak, ami a szokásosnál is több kérdést vethet fel az influenzaoltással kapcsolatban. Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdések  megválaszolásával próbálunk segíteni a döntésben. 

  1. Hogyan készül az influenza elleni oltás? 

A kutatók a világ több, mint 100 influenza-központjában figyelik a különböző influenza törzseket, és intenzív kutatásokat folytatnak annak megállapítására, hogy az adott évszakban mely törzsek lehetnek a leggyakoribbak. Ez segít egy olyan influenzaoltás létrehozásában, mely az adott télen várható influenzatörzsek ellen hatásos. Mivel azonban az influenzavírusok évente változnak, előfordulhat, hogy egyes influenzaszezonok súlyosabbak, az oltás pedig kevésbé hatékony. 

2.  Hogyan működik az influenzaoltás?  

Immunrendszerünk rendkívül alkalmazkodó, de időbe telik, míg megtanulja, hogyan kell harcolni a különböző kórokozók ellen. Ezért általában megbetegszünk, mikor először vagyunk kitéve egy olyan vírusnak, mint az influenza. Ezt a rendszert hackeli meg a védőoltás, mely által a szervezet olyan információkhoz jut, amik segítik abban, hogy megbetegedés nélkül győzze le a kórokozókat. 

A testünk a fertőzések leküzdésére úgynevezett antitesteket termel, melyek erősebbek, ha korábban már ki voltak téve a vírusnak. Azaz, ha már megkapta az influenzaoltást és egy influenzás beteg Önre köhög, akkor az immunrendszer felismeri az influenzát és tudja, hogyan kell legyőzni azt. Ez azt is jelenti, hogy ha esetleg mégis megbetegszik, a fertőzés kevésbé lesz súlyos. 

3. Lehet-e influenzás az oltástól?

Az influenzaoltás halott vírusokat tartalmaz, így attól nem lehet beteg. Amikor megkapja az oltást, az immunrendszere antitesteket kezd termelni az abban található elhalt vírusok ellen, melyek védenek az élő vírussal való fertőződés ellen is. Akik az influenzaoltás ellenére mégis megbetegednek, azoknak a tünetei az oltásnak köszönhetően enyhébbek. 

4. Milyen mellékhatásokra számíthat? 

Az influenzaoltás leggyakoribb mellékhatásai az érzékenység, bőrpír vagy duzzanat az injekció beadásának helyén. Bár nem mindenki tapasztalja ezeket, jó, ha előre számol pár nap izomfájdalommal abban a karban, amelyikbe az oltást kapja. Emellett enyhe láz, fejfájás és hányinger is előfordulhat, de ezek a tünetek egy-két nap múlva elmúlnak. 

A súlyos, nemkívánatos mellékhatások meglehetősen ritkák és azok kockázata jóval kisebb, mint az influenzáé. Forduljon orvoshoz, ha magas láza van, vagy olyan súlyos allergiás reakciókat tapasztal, mint a légzési nehézség, szédülés vagy szapora pulzus, melyek az oltás után néhány órán belül jelentkeznek. 

5. Miért fáj a kar az influenzaoltás után?

Előfordulhat, hogy picit elszúrták, de az is okozhatja, hogy az immunrendszere épp a vakcinában található elhalt vírusokra reagál. Ez magába foglalja a fehérvérsejteknek a területre küldését, a véráramlás megnövekedését, ami szintén duzzanatot okoz. 

A fájdalom és duzzanat csökkentésének vagy megelőzésének legjobb módja, ha ellazítja a karját mikor az oltást kapja, illetve, ha utána többet mozgatja, hogy fokozza a nyirokkeringést. A hideg vagy meleg borogatás és a fájdalomcsillapító gyógyszerek is enyhítik a tüneteket. 

6. Egyszer már beteg lettem az influenzaoltás után, miért kéne újból beoltatnom magam? 

Az influenzaoltás csak az influenza vírus ellen véd, de többféle vírus is okozhat megfázást és influenzaszerű tüneteket. Az oltás a legjobb módszer arra, hogy megvédje magát és másokat az influenzától. Nem lesz influenzás az influenzaoltástól, de előfordulhat, hogy utána picit gyengébbnek érzi magát. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszere reagál az oltásra, ami jó dolog. 

7. Mikor a legjobb beadatni az oltást?

Az influenzaoltásra leginkább az október-novemberi időszakot ajánlott, mert így az egész influenzaszezon idejére védetté válik. Ne várjon, ha lehetősége van, mielőbb kérje háziorvosától! Ugyanakkor később is ajánlott beadatnia, hiszen az influenzaszezon elhúzódhat.  

8. A gyerekeket is be kell oltatni?

Igen, az influenzaoltás minden 6 hónapnál idősebb gyermek számára is ajánlott, mivel náluk magasabb a betegség olyan súlyos szövődményeinek kockázata, mint a tüdőgyulladás, kiszáradás, agyhártyagyulladás és bár ritkán, de akár az elhalálozás is. 

9. Miért kell minden évben beoltatni magam? 

Az influenzavírus gyakran és akár sok génben is változik, így teljesen új törzset is létrehozhat. Ez gyakran történik, ezért évente teljesen új oltást kell készíteni. 

10. Fiatal és egészséges vagyok – Így is beoltassam magam? 

Igen! Az influenzaszezon normális esetben is leterheli az egészségügyet, melynek az idén még egy világjárvánnyal is meg kell küzdenie. Most különösen fontos, hogy mindenki beoltassa magát! Higgye el, nem akar influenza miatt a koronavírusos betegekkel egy rendelőben ülni! Csak felesleges kockázatnak tenné ki magát, ráadásul az influenza olyan terhet ró az egészségügyi dolgozókra, ami oltással elkerülhető lenne! Emellett azt se feledje, hogy bár az influenza okozta halálozás főként az 50 év felettieknél jellemző, előfordul a 20-30 éves korosztályban és kisgyermekeknél is! 

11. Terhes vagy szoptató kismamáknak ajánlott-e az oltás? 

Igen, nekik is ajánlott beoltatniuk magukat. A várandósság ideje alatt fokozott a súlyos betegségek kockázata és az influenzával járó magas láz a magzatot is érinti. A terhesség alatt kapott influenzaoltás születés után is védi a babát, mivel a placentán keresztül az antitestek az ő szervezetébe is bekerülnek. 

12. Ha idén már voltam influenzás, akkor is be kell oltatnom magam?

Az influenzaszezon általában októbertől márciusig tart. Ha korábban volt influenzás, akkor ki van téve a közelgő influenzaszezonban terjedő egyéb influenzatörzseknek, ezért ajánlott a védőoltás.  

13. Sosem kapom el az influenzát! Miért kéne beoltatni magam? 

Egyrészt az influenza előbb-utóbb mindenkit utolér. Másrészt még ha nem is lesz influenzás, vagy nem lesz különösebben beteg, ha elkapja, lehetnek a közvetlen környezetében olyanok, akik kiszolgáltatottabbak a vírusnak. A krónikus betegek, kisgyerekek, terhes nők, idősek mind veszélyeztetettek, akárcsak a koronavírusból nemrégiben felépülők. Azzal, hogy beoltatja magát, szeretteit is védi! 

14. Viselem a maszkot és kerülöm a másokkal való érintkezést. Miért lenne szükségem az oltásra? 

Sajnos, mint láttuk, egyetlen megelőző intézkedés sem nyújt tökéletes védelmet. Minél több kockázatcsökkentő döntést hozunk, annál nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és családtagjainkat! Akárcsak a maszk viselésével, az influenza elleni védőoltás beadatásával is nem csak magunkat, hanem a körülöttünk lévő veszélyeztetett embereket is védjük! Mindemellett az influenzaoltás beadatásával csökkentjük az egészségügyi rendszer leterheltségét, hogy az orvosok elérhetők legyenek a koronavírusos beteg számára.  

15. Segít-e az influenzaoltás a koronavírus megelőzésében? 

Az influenzaoltás nem véd a koronavírus ellen, ám úgy tűnik, hogy azoknál a koronavírusos betegeknél, akik megkapták az influenzaoltást, a tünetek enyhébbek és kevesebb szövődménnyel jár a betegség. Ez elég meggyőző érv az oltás mellett, nem igaz?