A krónikus gyulladás folyamatosan roncsolja a sejteket és több súlyos betegség kialakulásáért lehet felelős. Gyakran különösebb tünet nélkül, hosszú idő alatt alakul ki, így sokszor csak vérvizsgálattal lehet diagnosztizálni. Vannak azonban olyan kevésbé ismert tünetek, melyek a betegség meglétére utalnak.  

Egyensúly problémák

A krónikus gyulladásos betegségek (CID) miatt a szervezet túlreagál, és egyes esetekben megtámadja önmagát. Szklerózis multiplex esetén például a szervezet immunrendszere megtámadja az idegbevonatokat. Ez megnehezíti az idegjelek átjutását, melynek tünete lehet a szédülés vagy egyensúlyprobléma, különösen sétálás közben.

Inzulinrezisztencia

Az inzulin segít szabályozni a vércukorszintet. A gyulladások azonban befolyásolhatják az inzulin működését. Az inzulinrezisztencia magas vércukorszintet okozhat, ami károsítja idegeket és az ereket, valamint cukorbetegséghez is vezethet. Legismertebb tünetei közé tartozik a lábzsibbadás, az állandó szomjúság és a fáradtság is. 

Izomgyengeség

Néha az immunrendszer tévesen megtámadja az izmokat és gyulladást (myositis) okoz, mely állapot az izomrostok lebontását és gyengébbé válását eredményezheti. Általában lassan történik, leggyakrabban a törzsön, a vállon és a csípőn jelentkezik. Tünetei közé tartozik, ha nehéz olyan egyszerű dolgokat is véghezvinni, mint a séta, fürdés vagy nyelés.

Hasmenés

A gyulladásos bélbetegségnek (IBD) két fő formája van: a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség. Mindkét esetben az immunrendszere túlzott reakciójáról van szó, mely hatására a vastagbél és a vékonybél gyulladt állapotba kerül. A hasmenés az egyik leggyakoribb tünet, de hányinger, ízületi fájdalom, láz és bőrkiütés is utalhat rá.

Derékfájás

Spondylitis ankylopoetica esetén a krónikus gyulladás tipikusan a gerincet támadja, bár egyes esetekben a csípőjt, nyakat, térdet vagy mellkast is érintheti. Jellemző tünete a derékfájás és a derék merevsége, különösen reggel. Súlyos esetekben az állapot korlátozza a mozgáskészséget is. Beszéljen orvosával, ha bármilyen tünetet észlel. A korai kezelés segíthet az állapot minél hatékonyabb kezelésében.

Állandó fáradtság 

A hosszú távú gyulladás egyik tipikus tünete, és az olyan gyulladásos betegségek egyik gyakori jele, mint például a fibromyalgia, a sclerosis multiplex, a lupus és a rheumatoid arthritis. Beszéljen orvosával, ha hirtelen csökken az energiaszintje, hiszen ez valamilyen háttérben meghúzódó alapbetegség jele lehet! 

Livedo Reticularis kiütés

A Livedo Reticularis a bőr egyfajta elszíneződése, amely vöröses-lilás, hálószerű, „csipkézett”, köröket képző mintázatból áll, és általában a lábakon vagy a karokon jelentkezik. A Livedo reticularis gyakori (és átmeneti) jelenség a hideg hőmérsékletnek kitett csecsemőknél és fiatalabb nőknél, és ezekben az esetekben teljesen jóindulatú.  Ugyanakkor számos súlyos, mögöttes egészségi állapotra (pl. lupus és antifoszfolipid szindróma) is utalhat.

Magának a kiütésnek a kezelésére bőr felmelegítésétől eltekintve nincs szükség.  Mivel a patológiás (kóros) Livedo reticularissal összefüggő mögöttes orvosi problémák általában súlyosak és potenciálisan életveszélyesek, a helyes diagnózis felállítása után a kezelésnek ennek a kiváltó oknak a kiküszöbölésére vagy enyhítésére kell irányulnia. 

Az artériák megkeményedése (arteriosclerosis)

Ha hízik, vagy sok időt tölt idegen anyagok, például cigarettafüst bevitelével, arra a szervezet gyulladással reagál. Ennek következtében zsíros lerakódás keletkezhet az artériák belső falain. Az arterioszklerózis néven ismert állapot a szívinfarktus és a stroke fő kiváltó oka. Sajnos csak orvosi vizsgálattal lehet kimutatni, hogy megkeményedett-e az artériája.

Véralvadás

A traumák, a műtétek vagy olyan betegségek, mint az antifoszfolipid szindróma és az IBD okozta gyulladás miatt fokozott lehet a véralvadás (hiperkoaguláció), ami duzzadással járhat és fokozza az olyan súlyos állapotok kockázatát, mint a stroke, szívroham, trombózis vagy tüdőembólia. A hiperkoagulációt nem mindig könnyű észrevenni, és eltarthat egy ideig, amíg kiderítik, mi okozza. Az antikoagulánsoknak nevezett gyógyszerek segíthetnek az állapot kezelésében.

Szemszárazság

A gyulladás gyakori tünete. A Sjogren-szindróma, befolyásolja a nyálmirigyeket és a könnymirigyeket. Ennek tünete a szemek szemcsés vagy égő érzése, a nyálmirigy duzzadása, az orr és a torok kiszáradása. A tünetek enyhítése és a súlyos szövődmények (pl. látásvesztés és fogászati ​​problémák) elkerülése gyógyszeres kezeléssel lehetséges.

Memória problémák

Emlékezetét és gondolkodási képességét is nagy valószínűséggel befolyásolja, ha szervezetében a gyulladás jelei mutatkoznak. A tudósok egyelőre még tanulmányozzák az összefüggést. A kutatási eredmények azt sugallják, hogy a gyulladás hozzájárul az Alzheimer-kór, és más demenciát okozó állapotok kialakulásához. Ez különösen igaz idősebb felnőttek esetén. Az olyan egészséges táplálkozási szokások, mint például a mediterrán étrend szerinti étkezés, enyhítik a gyulladást, és pozitív hatással vannak az agyra is.